Sezóna 2018

Události sezóny 2017 nájdete v archive


Novembrové polietanie                   4.11.2018

V sobotu sme za zišli na letisku aby sme si troška polietali. Bolo nás dosť na pekné polietani aj na konzumáciu grilovanej krkovičky. Po rozplynutí rannej hmly sme všetci lietali až do západu slnka, kedy sa dosť ochladilo a už to nebola pohodička. Ale až dovtedy "skoro leto". 

 

Fotky z polietania sú TU a velmi pekné video od Saši Komárnického  je TU

 


Zatváranie liptovského modelárskeho neba         6.10.2018

V sobotu 6.10. sme zatvorili liptovské modelárske nebo (vlastne ani nezatvorili, ale sme si len privreli dvierka, lietať sa ešte bude). Celá sobota prebiehala v komornej a veľmi priateľskej atmosfére. Dokopy sa zišlo do dvadsať modelárov z blízkeho okolia. Počasie ako by vedelo, že máme radi slniečko a bezvetrie a tak sa podľa toho zariadilo. Všetci sme si polietali do sýtosti. Poludňajšiu pauzičku sme vyplnili konzumáciou grilovaných pochúťok.

Deň sme zakončili k plnej spokojnosti.

 

 

Saša Komárnický natočil pekné video, ktoré si môžte pozrieť TU

Zopár fotiek nájdete aj TU

 


ČMELÁK model show 2018       10.-12.8.2018

Tak sme opäť po roku vyrazili do Holešova na obľúbeného "Čmeláka". 

Michal Hrnčiar to pojal ako rodinnú dovolenku a už vo štvrtok vyrazil s celou rodinou. Ostatný sme sa pripájali v priebehu piatka. Robo Rovňan tiež s celou rodinou. Ďalej prišli Oto Ďurčovič, Jarko Kalianko, Vlado Rengevič a ja. Slovenskú výpravu doplňovali aj Michal Čekan a Dano Hayden. Piatok, ako obvykle bola príprava vigvamov, zloženie modelov a niektorý aj lietanie. Večer, opäť tradične, Rozprávanie (dávno sme sa nevideli) a chladenie zvonka aj z vnútra. Bolo vedro ako v Afrike. Okolo polnoci prišiel dážď, ktorý urobil zvyšok noci znesiteľným, dobre sa spalo.

Sobotné ráno ešte pršalo, ale okolo ôsmej sa vyčasilo a zasa udrelo vedro. Samotné zahájení bolo kvôli dažďu posunuté o hodinu. Po zahájení nastal ten pravý mumraj a lietalo sa riadene až do 19:00 hod. Bolo sa na čo pozerať. Všetci sme si splnili svoju povinnosť a zalietali sme dá sa povedať celkom obstojne. Večer bola losovaná tombola a po nej tzv. hangárpárty. Dobre sme sa zabavili.

Nedeľňajšie ráno nás opäť privítalo slnečným počasím a vedrom. Síce už niektorý piloti chýbali, ale aj tak bolo stále plno. Ja som ráno lietal spolu s Vladom a v snahe urobiť elegantné pristátie som chytil podvozkom hranu letiska a samozrejme, že to nebolo bez úhony. Vylomil som podvozok. Tak mi ostal na lietanie len Blaník.

Čmelák bol ukončený o 15:00 hod. Potom cesta domov a všetko, čo k tomu patrí.

 

 

 

Niečo sa mi podarilo aj nafotiť, obrázky sú TU

 

A ďalšie nájdete ja TU, TU aj TU

 


Air Grill Častá 2018          13.-15.7.2018

Opäť jedna veľmi vydarená akcia. Slniečko, teplučko, vietor do 8m/s.

Po roku stretnutie s kamošmi z južných krajov. Škoda, že reprezentácia klubu ostala zasa na mne a Marekovi.

Vzorná starostlivosť o pilotov je už tradične výborná (diviak, prasa, kuriatka, ...) . Týmto chceme spolu s Marekom poďakovať chalanom z Častej za skvelý servis aj za skvelú akciu.

Aj sa mi podarilo urobiť zopár fotiek, ktoré nájdete TU a iné foto zasa TU

        

                                                                                                                                                                                                                                                       napísal©japro


Model Air Fest  DLŽÍN            29.6.-1.7.2018

V piatok 29.6. sme vyrazili spolu so synom na letisko v Dľžíne. Ešte nikdy sme tam neboli, tak sme boli plný očakávania. Letisko je umiestnené vo veľmi peknom prostredí a okolitá krajina je pekná. Na letisku nás privítal hlavný organizátor Oto a aj niekoľko známych. Celý víkend prebehol vo veľmi dobrej nálade. Len jednu chybu to malo. Neprialo nám počasie, fučalo (stále 8m/s a v nárazoch až 15m/s) len sa stromy ohýbaly. Do vzduchu si trúfli len piloti veľkých a rýchlich akrobatov. V nedeľu doobeda sa vietok trocha ukludnil, tak som si trúfol aj ja so Stinsonom. Vlastne aj v piatok aj sobotu, ale až podvečer, kedy bolo relatívne kľudnejšie. Marek si polietal celý víkend do sýtosti.

Týmto chcem poďakovať organizátorom akcie za skvelo pripravenú akciu a aj za skvelú atmosféru, ktorá na letisku vládla. Na budúci rok určite prídeme.

Zopár mojich fotiek je na Rajčeti (tie máznuté sú z nočnej prevádzky, kedy sa veľmi špatne ostrilo)


OBRY 2018                                  9.-10.6.2018

Tradičná  akcia OBRY prebehla v tomto roku v dňoch 9.-10.6. Ako prvý dorazili už vo štvrtok kamaráti z Holešova. V piatok od obeda začali prichádzať aj ďalší piloti. Celkom sa na letisku zišlo a v sobotu zaprezentovalo 47 pilotov a k nim aj celý tím z "Výzkumného ústavu valašského letectva". Zahajovací let Vykonali členovia Modelklubu Liptov Vlado Rengevič a Jano Procházka.  Program sa ďalej úspešne rozbehol a stále sa bolo na čo pozerať. Medzi lietadlami vynikal perfektne urobený Corsair F-4 pilota Ivo Cahu z Třebíče. Ďalej medzi modelmi ma zaujal aj vrtulník Bell, ktorý pilotoval Jožko Maťaťa zo Žiliny. Jediný turbínový model predvádzal Miroslav Polášek z Holešova.  Plánované vystúpenie skupiny pilotov z VUVL sa bohužial neuskutočnilo, pretože nad letisko prišla búrka s lejakom, ktorý trval takmer dve hodiny. Po búrke sa opäť urobilo pekne, ale pretože diváci už odišli, tak to vyzeralo ako klubové lietanie.

Nedeľný program išiel ako mal. Piloti sa striedali a nebo bolo plné až do konca podujatia, ktoré bolo ukončené o 14:00 hod odovzdaním pohárov.

 

Veľmi pekné videá urobil Saša Komárnický a nájdete ich TU

                                                                                                                                                                                                                                                             napísal    © japro


Česko-slovenské aerovleky     1.kolo                12.5.2018

V sobotu 12.5. se v Holešove uskutočnilo 1. kolo CS aerovlekov za účasti 12 modelárov (zo Slovenska 3). Leteli sa dve súťažné kolá. Výška vypnutia 250m, doba letu a následne presnosť pristátia. Slovenské farby reprezentoval Saša Komárnický (vylietal si 2. miesto), Miro Žák a Jano Procházka. Bola to velice príjemne strávená sobota. Na ďalší deň sme si už len tak poletovali.

 

Ostatné fotky nájdete TU

                                                                                                                                                                                                                                     napísal    © japro

                                                                                                                                                                


Otvorenie Liptovského modelárského neba          5.5.2018

Už v piatok prišli na letisko kamaráti z Holešova, trocha sme aj polietali. V sobotu sme sa prebudili do krásneho rána a všetko nasvedčovalo tomu, že aj celý deň bude krásne. Čo sa aj skutočne stalo. Do desiatej hodiny sa zišlo už dosť kamarátov modelárov a tak sa začalo velmi intenzívne lietanie. Medzi tým pripravoval Michal Vlha so svojím týmom guláš, ktorý bol, ako vždy, výborný. Lietalo snáď všetko, čo malo krídla. Jeden model striedal druhý. Predpokladám, že všetci zúčastnený si do chuti polietali.

Sobotu poznamenala len jedna havária, kedy som na totálku rozbil svoj vetroň Šohaj 2. No ale aj to patrí k našemu koníčku.

 

Ďakujem všetkým zúčastneným za vytvorenie parádnej atmosféry na letisku.

 

 

Ostatné fotky nájdete TU a tiež TU                                                                                                                           napísal    © japro