Sezóna 2017

Události sezóny 2016 nájdete v archive


Lietanie pod Vysokými Tatrami       19.8.2017

V sobotu 19.8. jsme sa vypravili do Velkej Lomnice polietať si pod Vysokými Tatrami. 

Síce predpoveď neslibovala nič príjemné, ale nakoniec sa celkem fajn polietalo. Nebolo nás síce veľa, ale registrovaných nás nakoniec bolo 30. Po brífingu sa lietalo stále a vo vzduchu sa striedal jeden model za druhým. Nakoniec ale meteorkárom tá predpoveď vyšla. Po 15:00 hod sa od západu nasunula fronta, zdvihol sa vietor a to bolo neklamným znamením špatného počasia. Nastal čas rýchleho balenia ešte za sucha, rozlúčenie sa s priateľmi a odjazd domov.
Ďakujeme organizátorom, že akciu aj napriek zlej predpovedi počasia pripravili a zrealizovali.

                                                                                                                                                                           napísal a nafotil   © japro


Čmelák model show  -  Holešov      11. - 13.8.2017

V piatok, 11.8. 2017 sme sa po dlhej dobe vydali k našim kamarátom do Holešova na Čmelák model show. Z LM sme vyrazili hned poobede o 12:00 spolu z Miškom Hrnčiarom, Vladom Rengevičom a jeho deťmi a z Mirkom Žákom. Cestou sme sa zdržali v kolónach pri Ivachnovej, Strečne a na D1 pri Bytči kvôli autonehode osobného auta s kamiónom. Potom už cesta prebiehala pokojným a rýchlym tempom.

Na letisko v Holešove, ktoré sa nachádza asi 15 km od mesta Zlín, sme dorazili krátko po 18:00. Po vystúpení z auta nás osobne privítal predseda klubu Miroslav Polášek zo slovenskou zástavou. Potom už nasledovalo stavanie tábora v kempe pre učinkujucich  pilotov. Stavanie prístreškov a stanov nám komplikoval silný vietor a prichádzajúca búrka. (pravdepodobne s tepla). Neskôr na miesto dorazili aj naši kamaráti zo Zvolena- Oto s Robom. Po vybalení nasledovalo večerné grilovanie pri ktorom sme klábosili až až. Večer o pol 11stej nás vyhnala spať spomínaná silná búrka, ktorá trvala do 05:00 ráno.

V sobotu ráno po prebudení nebolo po búrke ani stopy a tak po rannej hygiene a raňajkách sme poskladali svoje modely a odtlačili sme ich na stojánku. I-16 Išak, F4U Corsair, Čmeliak, Stinson Reliant, Šohaj, Extra,Spitfire, Bellanca Decathlon a Easy Glider spolu s Práškom malého Vladka Rengeviča pútali veľkú pozornosť návštevníkov. O 9:30 sme mali na ploche letiska briefing pilotov, kde nám vysvetlili veci ohľadom bezpečnosti lietania, okruhy na pristátie, dĺžku ukážky, a iné veci. Hneď po tom sa začalo oficiálne komentované lietanie. Ako prvý odštartoval Vlado Rengevič a Franto Hrbáček a zo svojimi Čmeliakmi lietali skupinový let. Po nich nasledoval Miško Hrnčiar zo Spitfirom. Celý let odlietal krásne no na priblíženie na pristátie ho podfúklo a prvý crash bol na svete... Večer to ale Miško narýchlo opravil a v nedeľu lietal ďalej. Po Michalovi sme dali rad za radom po jednom úvodnom lete ja, Oto a Jano. Modelov bolo v sobotu požehnane, a na oblohe sa stále niečo dialo. Od akrobatov, cez makety lietadiel z 1. sv. vojny , až po vetrone. Mne osobne sa najviac páčil akrobat Orca o rozpätí 3m a pohonom DLE-170ccm a z makiet to bol krásny japonský kamikaze Ochka. Oto predviedol aj svoj upútaný model, ktorý mnoho ľudí videli snáď prvý krát a sklidil potlesk na otvorenej scéne.

V sobotu sme sa vylietali do sýtosti, vylietali sme skoro celý kanister. Mierne unavení z tepla sme sa večer zišli v reštaurácií a dali sme si tam pizzu a iné dobroty. Cestou naspať sme už počuli vzdialené zvuky z letiska a bolo nám jasné že sa začala diskotéka. Sedeli sme dlho do nočných hodín a popíjali pri kamarátoch a skvelej hudbe. Po odpálení ohňostroja sme sa od toľkej únavy ledva vliekli do našich stanov a v momente sme zaspali.

V nedelu nás privítalo slniečko a na oblohe sem tam mráčik. Začali sme lietať od 9:00. Po sobote už dosť pilotov odišlo domov a v nedeľu ráno už balili aj ďalší modelári, čo mňa osobne dosť prekvapilo. Ale to nevadí, práve naopak, našej silnej výprave sa ,,otvorilo nebo a lietali sme ešte intenzívnejšie ako v sobotu. Miestnym divákom sme predviedli hádam všetko čo sme vedeli. Prekrásne lietanie makiet, dokonalú akrobaciu mojej Extry, ktorú zvlášť pochválil aj p. Ivan Čáni a mnoho ďalších, a skupinové lety Corsaira a Spitfira. Každý jeden let sme si užívali naplno. Na záver dňa a celej akcie sme si pripravili pre všetkých zlatý klinec programu a to spoločnú rozlúčku nás, všetkých z Modelklubu Liptov. Nahodili sme svoje motory a všetci naraz sme vzlietli. Chvíľu nám trvalo, kým sme sa zoskupili, no nakoniec sa to podarilo a spravili sme krásne dva prelety ponad Holešovské letisko doslova ,,krídlo na krídlo,, v asi dvojmetrových rozostupoch. Pre nás to bol aj trošku adrenalín, no záver sa vydaril a nepretržite cvakanie fotoaparátov a veľký potlesk a piskot nám za tú námahu stáli. Svoju misiu sme splnili. Za celu akciu sme spravili ako klub najviac letov a ukážok, či už sólo alebo double alebo záverečnú skupinu. Meno Modelklubu Liptov sme v zahraničí posunuli a niekolko priečok vyššie. Po rozobratí modelov a rozlúčení sa nasledovala dlhá cesta domov.

Na záver sa chcem poďakovať všetkým usporiadateľom tejto akcie, komentátorovi ktorý si svoju prácu plnil naozaj skvele počas obidvoch dní, mojim kolegom pilotom z Modelklubu Liptov za krásnu reprezentáciu a všetkým, čo sa akýmkoľvek spôsobom podielali na príprave tejto nádhernej leteckej show.                                                                                                 

Dovidenia o rok Holešov!!!!

 

Album mojich fotiek je TU

Ďalšie velmi pekné albumy fotiek sú TU aj TU a tiež aj TU

                                                                                                                                                                                                            Napísal  Marek


Frýdek-Místek  -  Bahna 2017        4.-6.8.2017

Tak jsme strávili pekný víkend vo Frýdku na letisku Bahna.
Modelárov bolo požehnane. Počasie v sobotu Tropicana, v nedeli doobeda pod mrakom a teplota už prijatelná.

Vylietali sme sa do sýtosti. Pokecali s kamarátmi, s ktorými sa vidíme len raz za čas. No proste spokojný sme na 100%.

 

Všetky moje fotky sú TU

a ďalšie nájdete aj TU

 

                                                                                                                                                                                                                                               napísal © japro             


Air Grill  Častá       14.-16.7.2017

Opäť jedna veľmi podarená akcia. Účasť dostatočná a polietali sme si do sýtosti. Počasie nás trocha potrápilo, celú sobotu fúkal dosť nepríjemný vietor až 10m/sec a v nárazoch aj viac. Našťastie celý deň v smere dráhy. V tomto vetre som spoznal netušené možnosti svoje a svojich modelov. Ešte aj v nedeľu fučalo, aj keď už pomenej.

Ďakujem chalanom z Častej za parádne pripravenú akciu.

Vzhľadom k tomu, že som si doma nezkontroloval foťák mi v sobotu ráno došla baterka, tak si foto môžte pozrieť TU a tiež aj TU

A tiež aj zopár mojich, ktoré som ešte stihol v piatok

                                                                                                                                                                                                                                       napísal © japro


OBRY 2017      3.-4.6.2017

Za krásneho slnečného počasia sa uskutočnil už 21. ročník akcie OBRY. Niekoľko desiatok modelárov z celého Slovenska priatelia z Českej republiky predviedli svoje krásne modely stovkám divákov.

Vzhľadom k tomu, že ako jeden z organizátorov som nemal čas na fotenie, vypožičal som si zopár fotografií od priateľov z Facebooku. Dúfam, že sa na mňa nebudú hnevať.

Poďakovanie patrí tiež sponzorom podujatia.

 

Ďalšie foto je TU a tie vypožičané sú TU

Videá z akcie sú TU a TU aj TU

                                                                                                                                                                                                                                                                           napísal © japro


Aerovleky v Holešove

V dňoch 20.-21.5.2017 sme sa s Mirom Žákom vybrali do Holešova na tradičné aerovleky. Bolo nás síce pomenej než inokedy (asi kvôli zmenenému termínu akcie, v tom istom termíne boli plánované aerovleky v Hraniciach), ale polietali sme si do sýtosti. Až nás boleli ruky od držania kniplov.

Ďalšie foto je TU a tiež aj TU


Otvorenie Liptovského modelárskeho neba       6.5.2017

Tak sme teda otvorili to naša modelárske nebo.

Napriek nepriaznivej predpovedi počasia sa toto umúdrilo a sobota bola pekná, svietilo slnko a bezvetrie. Čo viacej si modelár môže priať. Po obede sme síce troška zmokli, ale trvalo to len 30 minút. Potom pokračovalo pekné počasie.

Bolo proste fajn. Síce sme očakávali vúčšiu účasť, ale snáď kvôli tej predpovedi a rannej hmly nás bolo pomenej. O to viacej sme si polietali.

Ostatné foto je TU


Prvomájové polietanie vo Veľkej Lomnici

Na pozvanie chalanov z klubu Let Lomnica sme si prišli polietať pod Tatry. Počasie prialo až snáď moc. Bolo slnečno a teplo, proste ideálny čas na priateľské polietanie.

K obedu vynikajúci guláš (po takom obede to chcelo dať si šlofika) a opäť lietanie.       Velmi vydarená akcia. Chlapi ďakujeme za príjemne strávený prvomájový deň.

ostatné foto je TU


 

Úspech Riša Vlhu na súťaži F5J 400 v Szegede

 

 


 

1.4.2017   Dnes sme prvý krát lietali

 

 

ostatné foto je TU

 


Novoročné polietanie

Na letisku sme sa zišli len štyria, síce sme avizovali aj silvestrovské lietanie, ale ja som pre chorobu nemohol (ešte dnes mi tečie z nosa) tak čo viem bol len Vlado, Julo a ....

Počasie prialo dostatočne. Síce ráno mráz ako v ruskom filme, ale okolo obeda už to bolo prijateľné, len ľahko pod nulou. Tak sme si trocha polietali a keď sa pred treťou hodinou začalo riadne ochladzovať pobalili sme a išli za teplom domova.

 

   a ešte aj TU                                                         napísal © japro