Zatvárani neba v Holešove                  15.-16.10.2016

Na pozvanie "Čmelákov" z Holešova sme sa vypravili na Moravu, aby sme im pomohli pribuchnúť dvere do neba. 
Počasie vyšlo na jednotku, atmosféra vynikajúca, modelov dostatok. Čo viacej sme si mohli priať. Stačí povedať len jedno slovo - "SUPER".

viacej obrázkov nájdete TU

a ďalšie album je TU

                                                                                                                                                                                                                                         napísal © japro


Modelklub Liptov má majstra Slovenska

 

Sezóna 2016 priniesla v leteckomodelárskych kategóriách F5J a F5J 400/alti pre Modelklub Liptov viaceré úspechy. Najvýraznejším z nich je titul majstra Slovenska F5J pre Júliusa Valaštiaka, ktorý ho podčiarkol i ziskom vicemajstrovského titulu v kategórii F5J 400/alti.

Tohtoročná sezóna sa skončila pretekmi v Malackách na konci septembra, ktoré uzavreli seriál Majstrovstiev Slovenska pre tento rok. Okrem spomínaných úspechov sa v celkovom hodnotení dobre darilo i Richardovi Vlhovi, ktorý v malej kategórii skončil napokon štvrtý a vo veľkej efpäťjéčkovej obsadil ôsmu pozíciu.

 


Zatváranie neba                       24.9.2016

V sobotu 24.9.2016 sme sa zišli na letisku Jasná, aby sme zavreli (privreli)modelárske nebo. Účasť nebola veľká, ale aj tak nás bolo dosť na zjedenie guláša. Prišli aj kamaráti z Holešova.
Po rozplynutí rannej hmly sa začalo okolo 09:30 hod. lietať. Na oblohe sa striedali jeden model za druhým a akcia mala spád.
Ďakujem všetkým, ktorý k nám prišli na polietanie.

       Obrázky nafotil Zdeno Kučera                                                                                                                                      napísal © japro


Lietanie pod Tatrami                  17.-18.9.2016

V sobotu ráno som sa vydal na letisko do Lomnice za veľkého lejaku, vyzeralo to, že celý víkend preprší. Už za Važcom prestávalo pršať a za tunelom už nepršalo vôbec, bolo sucho. Po príchodu na letisko a pozdravení sa s kamarátmi som poskladal modely, mal som Stinsona aj Blaníka, a o 09:00 hod to vypuklo. Organizácia výborná, nadchla ma tabula kde sa piloti sami dávali do poradia, každý hneď vedel kedy a po kom ide na štart. Vzhľadom na zlú predpoveď počasia sa nás zišlo pomerne dosť, každý si polietal do sýtosti. Za oba dni Stnson absolvoval 12 letov a Blaník len tri. Zaujal obrovský Pilatus Tona Krajčoviča. V sobotu mi ťahal Blaníka. Chudák Blaník vyzeral za Pilatusom ako drobček. Popoludni sme síce trocha zmokli, ale aspoň bol čas poklábosiť. V nedeľu prišiel aj Janko Gabauer, ktorý priviezol svojho akrobatického Suchoja, Tak sme boli za Modelklub Liptov dvaja. Akcia bola ukončená o 14:00 hodine, potom balenie a hybaj domov. Poďakovanie patrí organizátorom za pekne pripravenú akciu.

Viac foto je TU

Videá od Sašu Komárnického sú TU , TU  aj  TU

A ďalšie veľmi pekné video je TU

                                                                                                                                                                                                                                      napísal © japro


OBRY 2016           Dodatečne sme dostali link na fotky z Obrov 2016.      Fotil p. Lubomír Hrabal         fttps://www.flickr.com/qp/1hb727/v8J64u


 

Lietanie v Raji 2016                   13.8.2016

V sobotu, 13.8. 2016 sme sa v ranných hodinách vydali na ďalšiu modelársku akciu- LIETANIE V RAJI 2016 na letisku v Spišskej Novej Vsi. Cesta bola celkom dobrá až na obmedzenia na diaľnici pri Liptovskom Hrádku a pred tunelom Bôrik. Náš klub som reprezentoval ja s Extrou 300, môj otec zo Stinsonom a Blaníkom, Milan Ondrejka s Katanou a Vlado Rengevič spolu z deťmi mali zo sebou Trempíka a Easy Glidera. Po príchode na modelársku plochu bolo počasie ideálne na lietanie. Vyložili a poskladali sme si mašiny a medzitým dorazili na letisko ďalší kamaráti zo Spiša. Na provizórnej ,,taxiway,, sa medzitým pripravoval kotol na guľáš. Doobeda sme lietali čo to dalo. Otec predvádzal z Blaníkom krásne realistické lety a zo Stinsom taktiež. U mňa klasika - lomcováky na celú oblohu, až som skoro vytrhol kniple z rádia. Väčšinou fúkal vietor v smere dráhy takže super. Museli sme si dávať len pozor na diery od sysľov, aby sme nezlomili vrtule prípadne podvozok. Vlado mal zo začiatku na Trempíkovi menšiu závadu- odpadávala mu fajka zo sviečky v momente ako pridal plyn. Ale závadu rýchlo opravil a neskôr lietal double spolu zo Stinsonom. Milan si to užíval s Katanou, a na jeho pilotáži je zo dňa na deň vidieť, že sa zlepšuje a vo vzduchu chce dosiahnuť čorsaz viac, čo mne osobne sa takýto prístup veľmi páči. Ako keby šiel v mojich stopách... Okolo 12:30 šéfkuchár vyhlásil pauzu a všetkým sa ušla 1-2 porcie výborného guľášu. Chválim šéfkuchára, lebo bol natoľlko dobrý, že niektorí (ja takisto) si po guľáši dali šlofíka a spali ako zabití. Po zobudení sa som dal z Extrou ešte jeden posledný let a na záver a rozlúčku som to osolil 2 metre nad zemou cez celu dráhu na plný plyn, aby všetci vedeli že velke lietadlo musi robiť veľký rámus  Po vydarenom dni sme rozobrali modely, a po rozlúčení sa pobrali na cestu domov.

VEĽKÉ ĎAKUJEM ORGANIZÁTOROM ZA SUPER AKCIU, SUPER GUĽÁŠ A SUPER NÁLADU. Dovidenia o rok Spišská Nová Ves!

                                                                                                                                                                                                                                          napísal © MAREK

    Ďašie foto je aj TU

 


Čmelák model show Holešov

V dňoch 5.-7.8.2016 sa časť členov nášho klubu zúčastnila podujatia „Čmelák model show Holešov 2016“.

V piatok sme sa rozhodli pre príchod. Väčšina z nás vyrazila z domu po robote poobede 5.8., čo sa ukázalo ako nie najšťastnejšie riešenie. Po vybudovaní provizórneho tábora totiž nás vyskúšalo miestne počasie! Začalo duť, pršať, priam liať a s nasadením zdravia sme chránili všetci modely. Zápas skončil zničením môjho altánku. Modely prežili a aj naše stany. Pri zahrievaní nestačili ani miestne príspevky domácej slivovice.  Predseda klubu Mirko Žák rozhodol, že sa zohrejeme v miestnej pizzérii, čo sa ukázalo ako správne.

6.8. po tradičnom poučení organizátorom Mirkom Polášekom sme sa prihlásili do poradia ako tretí. Zúčastnených sme trocha prekvapili tým, že ideme na štart naraz štyria! Robo s FW-190A, Michal so Spitfire, Peťo s P-47 a ja s F-4U. Po hotovostnom vzlete spojenci naháňali jediného „nemčúra“.  Počas letu bolo zamračené a skoro stále fúkal severný vietor kolmo na dráhu. Ukážka sa vydarila. V sobotu sme to zopakovali ešte 2x. Miro Žák bol našim smoliarom soboty, keď sa na jeho modelu Piper pri štarte zlomilo lože  motora Saito.

7.8. sme pre radosť zúčastnených predviedli ďalšie 2 vstupy. V prvom som patril medzi smoliarov. Po urputnom vzdušnom boji som svoj model nedotiahol na VPD a sadol do strniska, kde sa model v mäkkom prevrhol a zlomil som vrtuľu. V poťahu boli diery ako po priestreloch! Robovi sa na motore odvybroval výfuk. Michal mal dotrhaný poťah a Peťo trocha posunul hlavný ľavý podvozok. Teda na zem sme sa vrátili ako z boja. Robo už neletel. My sme ešte urobili druhý let. Zamýšlaný tretí let sme vynechali pre stále silnejúci vietor až po neletové podmienky.

Po 13h. sme sa začali baliť (zasa sa zbierala búrková oblačnosť). Podujatie malo komorný, avšak veľmi prívetivý charakter. Kubišovi v sobotu zorganizovali diskotéku na ploche. Čo sa týka modelov, bolo možné vidieť  akrobaty Extra330 a Jak55, hornoplošníky ,Čmeliaky, Meta Sokola, Pits S-1,S-2, vetrone historické i moderné, našu flotiluWW2, A-1Skyrider i Heinkela. Raritou bola lietajúca bosorka.

Je nutné poďakovať organizátorom aj ich rodinným príslušníkom za perfektnú akciu! Ja osobne toto podujatie odporúčam aj na budúci rok! Letu zdar.

Spracoval, napísal a fotil  Prdúch mjr.v.v. Ing. Oto Ďurčovič

Ďalšie foto nájdete aj TU


16.ročník "Setkání modelů letadel" - Frýdek-Místek  

Toho roku sme sa opäť vydali na letisko Bahno v zostave Vlado Rengevič s deťmi, Marek a ja. Ako každý rok tak aj tento sme zmokli. Z piatka na sobotu celú noc pršalo a preto prišli v sobotu k slovu aj gumáky. Nikde inde ich nevozíme, len do Frýdku. 

Podujatia sa zúčastnilo aj napriek zlému počasiu dosť modelárov. Môj odhad je asi 60. Sobotňajší program začal do zatiahnutej oblohy a bezvetria. Postupom času sa oblačnosť dvihla a poobede už sem tam vykuklo aj slnko. Lietalo sa od 09:00 do 18:00 hod. Jeden model nasledoval druhý a vo vzduchu sa stále niečo dialo. Nedeľňajšie ráno nás zobudilo slnko a celý deň sa snažilo nám vynahradiť svoju absenciu v sobotu. Lietalo sa parádne, na rozdiel od soboty za mierneho vetríka. Naša skupina lietala, ako sa hovorí, čo to dá a boli sme vyhodnotení ako najaktívnejší modelári. Trocha nás postihla smola, v sobotu pri aerovleku Šohaja som sa z neznámych príčin nevedel odpojiť od vlečnej a milý Šohaj odišiel do "večných lovíšť". Tohoročné stretnutie sa opäť vydarilo a po vyhodnotení akcie (dostal som diplom pre najväčšieho smoliara + lopatku a metličku) sme sa vydali na cestu domov.


Keďže som doma zabudol foťák fotil Vlado na mobil. Fotil tiež kamarát Ivo Mančík zo Žiliny, fotky mi pošle, tak dodatočne ich uverejním.

                                                                                                                                               napísal © japro


Aerovleky Holešov                1.-3.7.2016

Lmk Čmelák Holešov usporiadal tradičné stretnutie vetronárov - Holešovské aerovleky. Na túto akciu som sa vybral sám, lebo Miro Žák ochorel a Vlado Rengevič mal iné neodkladné záležitosti.

Vycestoval som v piatok po obede v úmornom vedre (ešte že mám v aute klímu). Po príchode na letisko ma udrela do hlavy horúčava. Už sa lietalo, tak som najprv zložil Šohaja a vydal sa na štart. Let prebehol vcelku úspešne, len spojovacia "duralová" trubka takmer nevydržala. Potom som absolvoval jeden štart aj s Blaníkom, ktorý bol bez problémov.

Štarty so Šohajom mi v sobotu ráno zachránil Mirek Polášek, ktorý mi doniesol ocelovú rúru ako spojku krídiel. Celú sobotu sa intenzívne lietalo, ja sám som urobil so Šohajom aj s Blaníkom po sedem štartov. Vzhľadom k tomu, že bolo úžasné vedro a celý priestor bol veľmi prehriaty, tak sa termika ani moc netvorila, sem tam sa niečo odtrhlo. V jednom lete so Šohajom som takúto bublinu trafil a po 20 minutách letu som mal problém dostať model na zem.

  V sobotu večer sa okolo Holešova začali tvoriť búrky a len sme všetci čakali, kedy to na nás príde. Dočkali sme sa okolo 23:00 hod. Začalo pršať, hromy a blesky trieskali naokolo. Pršať prestalo až nad ránom a prudko sa ochladilo. Oproti sobotným 35 stupňom bolo v nedelu ráno iba 13 stupňov a fúkal nepríjemný studený vietor. Tak všetci, ktorý sme zostali do nedele, sa pobalili a išli sme domov.

Moje fotky nájdete TU

a ďalšie sú aj TU a TU   

Pekné videá nájdete TU , TU , TU aj TU

                                                                                                                                                                                                                                                  napísal © japro


Výsledky našich členov v kategorii F5J a F5J 400/Alti

 

Liptovským efpäťjéčkarom vyšiel úvod sezóny nad očakávanie

 n Medzinárodnými pretekmi F5J Tisza Cup v maďarskom Szegede v kategórii F5J a F5J 400/alti odštartovala na začiatku apríla sezóna pretekov aj pre liptovskomikulášskych pilotov, ktorí reprezentujú Modelklub Liptov v oboch kategóriách. Úvod nového „leteckého roka“ znamenal pre Júliusa Valaštiaka 22. miesto v konkurencii vyše 60 súťažiacich zo siedmich európskych krajín. V malej kategórii sa mu podarilo obsadiť 4. miesto.

n Richard Vlha reprezentoval klub na pretekoch v ukrajinskom Ľvove, kde medzi špičkovými pilotmi z celého sveta skončil na 23. mieste a získal tak body do hodnotenia Intertour aj Eurotour.

n Výrazné úspechy prišli hneď zo začiatku národného seriálu Majstrovstiev Slovenska, ktorý odštartoval na konci apríla najskôr žilinskými pretekmi v kategórii v kategórii F5J 400/alti. V konkurencii dvadsiatich pretekárov sa Liptákom ušiel jeden strieborný pohár, keď sa Július Valaštiak umiestnil na druhom mieste a Richard Vlha skončil siedmy.

n Obom členom klubu sa mimoriadne darilo na košickej súťaži začiatkom júna. Z letiska v Rozhanovciach priniesli na Liptov oba víťazné poháre – keď Richard Vlha vyhral „štyristovkovú“ kategóriu a Július Valaštiak získal prvenstvo vo veľkej F5J kategórii. K tomu pripísali aj ďalšie dve pódiové umiestnenia – Rišo skončil medzi F5J pretekármi vo finále druhý a Július v kategórii F5J 400/alti tretí.

n Ďalšími medzinárodným pretekom bol májový Intertour vo Zvolene, kde súťažili medzi „efpäťjéčkarmi“ zo štyroch krajín – Slovenska, Ukrajiny, Českej republiky a Maďarska. V konečnom hodnotení obsadil Richard Vlha 13. miesto a Július Valaštiak 15. miesto.

n V polovici júna si obaja pretekári z Modelklubu Liptov zasúťažili i na Matkópuszte v Maďarsku, ktorá bola pretekom medzinárodného Intertouru a aj seriálu Eurotour. Vo veľkej kategórii F5J v náročných poveternostných podmienkach skončil Július Valaštiak  na 39. mieste a Richard Vlha na 45. pozícii. Medzi „malými štyristovkármi“ brali Liptáci domov dve výborné umiestnenie – Júliusov bronz a Rišovu štvrtú priečku.

-zz-

 

Modelklub Liptov sa stal dejiskom seriálu Majstrovstiev Slovenska

 V posledný júnový víkend bol Modelklub Liptov hostiteľom dvojdňových pretekov seriálu Majstrovstiev Slovenska v leteckomodelárskych kategóriách F5J a F5j 400/alti. Dejiskom podujatia bolo medzinárodné letisko Aerodrome Jasná pri obci Gôtovany. V jeho priestoroch organizátori privítali 30 pretekárov, ktorí si zmerali sily v súťaži F5J. V nedeľnej kategórii F5J 400/alti hľadalo liptovskú termiku 15 pilotov.

V sobotu sa vďaka priazni počasia podarilo odlietať sedem kôl veľkých efpäťjéčok, na nedeľu ostalo ešte jedno a k tomu dva finálové lety, ktoré absolvovalo 10 najúspešnejších pretekárov. Nedeľa patrila aj tzv. malej kategórii, kde sa s krátkou „dažďovou“ prestávkou odlietalo všetkých päť naplánovaných kôl.

Modelklubu Liptov, ktorý akciu pripravil a postaral sa o jej skvelý priebeh počas dvoch náročných víkendových dní, prišlo zadosťučinenie hlavne v umiestnení dvoch pretekárov Riša Vlhu a Júliusa Valaštiaka v malej kategórii, kde Rišo skončil na siedmom mieste a Július na druhej – striebornej priečke.

Odozva pretekárov, ktorí prišli na Aerodrome zo všetkých kútov Slovenska, svedčí o tom, že Modelklub Liptov zvládol svoju hostiteľskú úlohu na jednotku. Obrovská vďaka patrí každému, kto sa na akcii akokoľvek podieľal – vedeniu klubu, ktoré vyšlo v ústrety myšlienke zorganizovať jeden z pretekov seriálu práve u nás, a aktívne spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi pomáhalo pri jeho príprave a priebehu; skvelým časomeračom, ktorí „bojovali“ s úmorným letným počasím, zvukárovi Romanovi, ktorý sa postaral nielen o plynulý chod jednotlivých kôl ale aj o dobrú muzičku „pomedzi“, moderátorke Mirke, ktorej popularita po tomto víkende naberá na obrátkach, obetavému bufetárovi Makovi, ktorý vyhovel všetkým požiadavkám náročnej pilotskej klientely, reštaurácii Mustang za výborné jedlo, vrchnému grilovačovi Valterovi – a hlavne všetkým, ktorí sa u nás na liptovskom vzduchu dobre cítili. Ďakujeme pretekárom, ktorí k nám merali cestu z Košíc, Prešova, Spišskej Novej Vsi, Zvolena, Nitry, Malaciek, Holíča, Žiliny, Martina, Dubnice nad Váhom i Liptovského Hrádku a vďaka svojej účasti vytvorili príjemnú atmosféru celej dvojdňovky. Obrovské ďakujeme patrí majiteľovi letiska kapitánovi Tomovi za ústretovosť a poskytnutie letiska na preteky a všetkým sponzorom, ktorí venovali ceny pre najlepších súťažiacich. Ďakujeme aj ujovi Miškovi Vlhovi, čestnému predsedovi Modelklubu Liptov, ktorý s nami strávil oba dni a v závere pretekov odovzdal ceny tým najúspešnejším. 

Tešíme sa na stretnutie na ďalších pretekoch, a veríme, že mnohí z účastníkov júnového podujatia si cestu k nám naplánujú aj nabudúce.

-zz-    

P.S. webmaster - Foto uverejníme dodatočne.


OBRY 2016                                                      4.-5.6.2016

Príprava podujatia začala už vo štvrtok výstavbou kempu a stavaním ochranných sietí. Počasie nám vôbec neprialo. Bolo zatiahnuté a pršalo od rána až do neskorého poobedia. Vyzeralo to tak, že bude škaredo až do konca týždňa. Mali sme obavy, či vôbec niekto príde. Ale nakoniec sa ukázalo, že modelársky boh nás má rád a počasie sa umúdrilo. Okolo tretej poobede prestalo pršať a tiež prišli prvý modelári. Paradoxne tí, ktorý to mali najďalej. V piatok ráno už bolo všetko pripravené a organizátori mali čas trocha si vydýchnuť. V priebehu piatka dorazili ďalší modelári a poobede sa aj dosť intenzívne lietalo. Celkovo sa registrovalo 75 pilotov a 90 modelov.

Samotné zahájenie programu začalo o 09:00 hod nástupom pilotov. Po krátkom uvítaní, ktoré predniesol predseda klubu p. Miro Žák a prevádzkovateľ letiska Jasná p. Miro Toma, následovalo poučenie pilotov o bezpečnosti a pravidlách lietania, ktoré povedal pilotom p. Vlado Rengevič. Samotný letový program riadilp. Robert Rovňan. Komentár zaobstaral (ako každý rok) p. Oto Ďurčovič.

Letové ukážky prebiehali plynule, vo vzduchu bolo stále čo vidieť. V obednej pauze, ktorá trvala hodinu, prebehlo tiež slávnostné otvorenie letiska Jasná pre medzinárodnú prevádzku. O 13:00 hod pokračovala modelárska prevádzka až do 18:00hod k plnej spokojnosti návštevníkov podujatia. Krásnu show pre deti aj s odhodzom cukríkov predviedol náš dobrý kamarát Dano Hayden z Topolčian, ktorý aj svojím kostýmom pobavil deti.

Odhadovaný počet návštevníkov (ktorý prekonal naše očakávania) bol v sobotu niečo cez 1000 ľudí.

Nedeľňajší program začal opäť o 09:00 hod  a na liptovskej oblohe sa striedal jeden model za druhým. Presne o 12:00 prebehlo vyhodnotenie celého podujatia.

Cenu pre najkrajšiu letovú ukážku získal p. Vlastimil Srna z LMK Koprník (ČR), ktorý lietal s modelom L59E Albatros   

Cenu diváka získal p. Jiří Komárek z RC klubu Veselé  

Cenu pre najmladšieho pilota získal Vladko Rengevič  

Cenu firmy Mišiak model sport získala skupina historických vetroňov pod vedením p. Jindřicha Stejskala (ČR)    

Cenu predsedu klubu si z podujatia odniesol p. Vojtech Kubiš z LMK Čmelák Holešov (ČR)                

 

 

Po vyhodnotení pokračoval program až do 15:00, kedy bol program ukončený.

 

Ďakujeme všetkým, ktorý sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave a priebehu podujatia, ako aj všetkým pilotom, ktorý sa nebáli predviesť svoje krásne modely divákom. 

 

 

Niekoľko fotografií, ktoré som s láskavým dovolením kamarátov zo Spiša stiahol z ich FB stránky uverejňujem tu :

 

Ďalšie foto od Zdenka Kučeru nájdete  TU

Foto IMI Nitra je  TU

Pekné foto majú na FB Modelári Spiša

Tiež aj foto Mira Bigoša

Reportáž zo správ RTVS  (čas 39:51)

Krátka reporáž TV Liptov          

Videá od p. Komárnického : MiG 29 ,L 39 AlbatrosColumbia 400Avanti XLZlin Z-526 AFSL-59 AlbatrosViper Jetvetroň Tulák , vetroň Galánka , vetroň Z-24 Krajánek , Rafale a ďalšie pekné videá

 

 ,                                                                                                                                                                                                                               napísal © japro                


Lietali sme pre deti                 31.5.2016

V útorok navštívili letisko deti z Materskej škôlky "Vranka" z Palúdzky. Deťom sme ukázali hangár, čo to povedali o lietadlách a ich lietajúcich modeloch. Vďaka priaznivému počasiu, bolo slnečno, teplo a takmer bezvetrie sa naše letové ukážky modelov vydarili. Svoje modely predviedli v letových ukážkách Marek Procházka, Michal Hrnčiar a dedo Procházka. Deťom sa lietanie veľmi páčilo a zahrnuli nás spústou otázok.

Deťom sa na letisku páčilo a my sme ukázali čo vieme. Dúfam, že spokojnosť bola na obidvoch stranách.

                                                                                                                                                                                                                                                     napísal © japro


Napísali o nás  

Krátky článok aj s fotkami z Otvárania neba je uverejnený na portáli www.svetsportu.sk


Otváranie neba                7.5.2016

Oficiálne otvorenie liptovského modelárskeho neba sa uskutočnilo opäť na letisku Jasná za hojnej účasti. Niektorí nedočkavci sa dostavili už v piatok. Znova to bolo aj s medzinárodnou účasťou, prišli nás navštíviť a polietať si aj kamaráti z Holešova. Počasie tento rok celkom nevyšlo. Síce nepršalo a bolo trocha aj slnečno, ale v poobedňajších hodinách fúkal dosť nepríjemný severný vietor kolmo na dráhu. Ale aj s tým si niektorí piloti poradili. Celkovo môžem zhodnotiť Otváranie neba ako vydarené, nikto nič nerozbil a väčšina modelárov si fajne polietala.

Ostatné fotky si môžte pozrieť TU

                                                                                                                                                                                                napísal © japro