Silvestrovské polietanie

Počasie na Silvestra vyšlo parádne. Síce ráno o 09:00 bolo -6 st., ale už o hodinu sa teplota vyšplhala na nulu, jasno, slnko svietilo o dušu a dohľadnosť fantastická.

Tý, ktorý mohli prišli a bolo nám fajn. Uvarili sme silvestrovskú kapustnicu, pokecali a samozrejme tiež polietali.

  ostatné foto je TU a ešte aj TU

 


50.výročie založenia LMK Čmelák Holešov        12.11.2015  

Vernisáž výstavy

Na pozvanie kamarátov z Holešova sme sa zúčastnili vernisáže výstavy, ktorá dokumentovala činnosť klubu za celé obdobie činnosti. Na výstavu zapožičali svoje modely aj modelári z blízkeho okolia. Bolo toho hodne k videniu aj k prečítaniu. Chlapi si skutočne mákli a pre verejnosť pripravili perfektnú výstavu. Samotná výstava sa konala v priestoroch zámku Holešov, takmer v centre mesta. Výstavu otváral primátor mesta.

Na naladenie zopár foto : . Viacej foto je TU

 


Polietanie          24.10.2015

Využili sme ešte posledný pekný deň a parádne sme si polietali. Niekoľko fotiek si pozrite TU

Z modelára je pilot.

Dnes po obede absolvoval náš člen Vlado Rengevič svoj prvý sólo let v riadnom lietadle

 

 


Zavretie liptovského modelárskeho neba         10.10.2015

Zavreli sme liptovské modelárske nebo (či len trocha privreli?). Ale vzhladom k predpovediam počasia to vyzerá, že už je koniec. Na budúci týždeň už dávajú sneženia a zimu. Babie leto bolo minulý týždeň. 
Aj napriek nie celkom dobrej predpovedi počasia sa nás na letisku Jasná zišlo dostatok, nerátal som, ale mohlo nás byť všetkých tak asi 30. Oblačnosť bola síce nízka, ale aj s vetroňmi sme urobili zopár aerovlekov (aj dvojvlek) a motorári si tiež polietali do sýta. Tradičný guláš sme tento rok vymenili za fazulovicu s údeným, bola perfektná. Len sme sa olizovali. Bolo relativne teplo a bezvetrie, takže každý, kto chcel si dobre polietal. Ďakujem všetkým priatelom za pekné chvíle strávené teraz aj v uplynulom lete na akciách.

Viacej obrázkov nájdete TU a TU


Jesenné polietanie na letisku Jasná     3.-4.10.2015

Asi posledný pekný jesenný víkend sme využili na parádne polietanie. Pozrite si galériu fotografií.


Modely nad Sliačom                            19.9.2015

 Deň začal a končil dažďom. Bohužiaľ toho roku objednávka počasia nevyšla (zmokli sme 5x) a odrazilo sa to aj na účasti či už modelárov, alebo divákov. Modelárov nedošlo 18 a odhadom sa na akciu prišlo pozrieť cca o 100 divákov menej ako vlani. I napriek uvedeným skutočnostiam sa bolo na čo pozerať: Mi-24, Bae Hawk T-1-turbína aj dúchadlo, Viper Jet MkII-turbína aj dúchadlo, Rafale, L-39 2x, Bell 427, Nieuport 17, Focker DR1, An-26, Spitfire 2x, F-4U, Tucano, Cessna 172, Piper C-3 Cub, Citabria, Sorrell sns 2, Belanca, Beaver, Ryan, Su-26, Jak-54, Edge, Miss Morava, vetrone Komár a Blaník, veľký výber rôznych konštrukčných i polystyrénových polomakiet (menších aj väčších) a dokonca aj jednu meteo raketu (i keď štart sa nevydaril) i RC Buginu. Diváci okrem modelov mali možnosť vidieť vzlet a prielet dvojice L-39ZA, prílety aj odlety ULL a aj ich statiku spolu s Mig-29UB, Mig-21MF, L-39, L-29. S modelmi sa za daných podmienok dalo lietať zhruba v pol hodinových sekvenciách. Z tohto dôvodu všetci modelári nestihli ani odlietať svoje ukážky.

Na akcii ocenenia získali:

 

- Za 1.ww Rastislav Šúšor

 

- Za 2.ww Michal Hrnčiar

 

- Za prúdovú éru Kamil Šimon, Kamil získal aj cenu Veliteľa taktického krídla Sliač

 

- Za modely civilných lietadiel Ján Ďurečka

 

Špeciálne ceny získali:

 

- Vojtech Kubiš – ocenenie Modelklubu Liptov

 

- Milan Lalík - ocenenie  najkrajšej akrobacie prúdovým modelom

 

Vďaka hlavným organizátorom sa táto akcia mohla uskutočniť, ktorými boli: Taktické krídlo Sliač (letisko gen. Otta Smika), Modelklub Liptov, Airport Sliač a.s., modelárska predajňa Najlepšie modely Zvolen.

Patrí sa poďakovať aj sponzorom akcie: AirTaxi Slovakia, Klemo, Mišiak šport s.r.o., Najlepšie modely, Cubica interiérové štúdio, Sky Service, Letecký športový klub Zvolen, SFUL, Zväz letcov Slovenska, Toi-ToiC & DIXI, Slovenská letecká agentúra.

 

Ako organizátori sme sa snažili o čo najväčší komfort a bezpečnosť zúčastnených aj vzhľadom k vydanému nariadeniu DU č.1 z 19.8.2015. Snáď naše úsilie nebolo márne.

 

  

                                                                                                                                                                          Spracoval: Ing. Oto Ďurčovič, foto vlastné a Vladimír Perešíni

 

 

A TU je odkaz na video z archivu TV Markíza (klikni na "počítače zajtrajška")

 

 


Lietali sme ja a Michal Hrnčiar na ILJI      13.9.2015

 

Na letisko som dorazil ráno o 9h. Po veľmi vrelom prijatí (veru 4 ročníky som sa na ich akciu z rodinných dôvodov nedostal), som si dal „nástrelný“ let s F-4U-1. Mohol som v kľude, ešte v bezvetrí nastaviť  na Štiavnickú nadmorskú výšku metylák ASP-120. Driape predsa vrtuľu 18/6“. Hlavná dráha 90°-270° bola dobre upravená a pripomínalo mi pristávanie na palubu lietadlovej lode. Do 9:30 dorazil aj Michal s rodinkou. Malý Miško nám pomáhal pri skladaní (rozoberaní) modelov. Ja osobne som sa mohol zdržať iba do 14:00, lebo som sa musel pripraviť do nočnej služby. Za tú dobu Corzárik vykonal 3 palubné vzlety „JUMP“ spôsobom so vztlakovými klapkami. Posledný let bol pri juhovýchodnom vetre cca 8m/s. Michal si skočil 2x so Spitfirem, 2x s RYANom a 1x s Tucanom.

Modelov v nedeľu bolo pomenej, ale obloha sa využila na 100%, veď bolo pekne, trocha chladnejšie než v sobotu. Keď sme pri sobote, Andrejovi Lednickému sa na Albatrose poškodil podvozok pri strmšom pristávaní. Verím, že do akcie na Sliači to bude opravené!   Počas nedeľného lietania ma zaujali EPP modely Mig-29 a Su-35 pri svojom klesaní a-la Harrier. Paťo so Su-35 pri pomerne silnom vetre exelentne zalietal KOLOKOL aj KOBRU. Predvádzané modely neboli kategórie „Obry“, ale i napriek (alebo práve) preto, boli pilotmi vedené s nadšením v plnej obálke obratov.Atmosféra podujatia bola štandardne srdečná a patrí organizátorom veľká VĎAKA!

 

                                                                                                                                                                                     Spracoval a nafotil  Prdúch mjr.v.v. Ing. Oto Ďurčovič


Lietanie pod Vysokými Tatrami          Velká Lomnica 12.-13.9.2015

Na pozvanie kamarátov z klubu Let Lomnica a RC Model klubu Tatry sme sa zúčastnili 1. ročníka akcie "Lietanie pod Vysokými Tatrami. V sobotu ráno dorazila naša malinká výprava (Jano P., Jano G. a rodina Rengevičovcov) na letisko vo Veľkej Lomnici. Už na prvý pohlad bolo zrejmé, že usporiadatelia si mákli a pripravili pre nás, účastníkov, parádne podmienky. Ráno bolo síce mokro po nočnom daždíku, ale veľmi rýchlo plocha vyschla. Samotná akcia začala brífingom pilotov o 10:00 a od tej doby sa vo vzduchu neustále niečo dialo. Samotné letové ukážky zahájil Dano Hayden spomínkovým letom na nášho kamaráta Tibora Bekeša. V pribehu dopoludnia síce začal fúkať dosť nepríjemný bočný vietor, ale všetci, ktorý leteli sa s ním popasovali dobre. Škoda, že samotné Tatry boly zahalené v mrakoch. Inak atmosféra vynikajúca. Lietalo sa až do samého večera. Noc bola jasná a preto aj ranná teplota nebola zrovna moc príjemná. Boly len +4 stupne. Nedelňajšie ráno nás privítalo hustou hlmou, ale aj tá sa do 10:00 hod rozpustila a pokračovalo sa v lietaní. Zakončenie akcie bolo o 15:00 hod, ktoré vykonal predseda RC model klubu Tatry Braňo Dudáš. Ocenil niektorých pilotov, Rengevičovci boli odmenený pohárom pre najmladšieho účastníka..

Na záver chcem poďakovať organizátorom, za krásne strávený víkend medzi priateľmi.

Foto z podujatia nájdete TU , aj TU a ešte aj TU a VIDEO

                                                                                                                                                                                                                                                                                  napísal ©japro


Boli sme v Holešove

 

Cez víkend 8.-9.8.2015 sme sa zúčastnili grilovania, pečenia a varenia sa vo vlastnej šťave pri teplote 38°C v tieni za stáleho ofukovania cca 8m/s južným vetrom na modelárskom letisku modelklubu

 

Čmelák  Holešov ja, Michal, Miro a Vlado s deťmi. Oslavovali 50. výročie založenia klubu. Sobotňajšie lietanie sa začalo veľmi vkusným vystúpením miestnych mažoretiek a príletom Čmeliaka

 

v mierke 1:1. To veľmi potešilo vlastníkov modelov Z-37A. Hneď sa zhlukli okolo predlohy.Mňa zase nadchlo akrobatické vystúpenie Z-526AFS v obedňajšej prestávke.

 

Modely boli zastúpené z 1.ww, 2ww., civilného medzivojnového, súčasného i prúdového veku. Tiež sa pekne predviedli vetroňári aj Valaši v boji o pálenicu.

 

Plusom bola dobre zvládnutá organizácia podujatia, mínusom bol južný premenlivý vietor niekedy na hranici bezpečnosti lietania. Dôsledkom boli havárie pri pristávaní 4 dvojplošníkov, okrem Mira

 

Kabláska po ich vystúpení. Nepodarené pristátie po nádhernej letovej ukážke Mig-15, ktorého pilot bol nútení posadiť ho na väčšej rýchlosti (vytrhol pravý podvozok a ľavú prídavnú nádrž).

 

V neposlednej miere aj ja som musel so svojím F-4U pristáť ako na lietadlovú loď a tiež sa mi podarilo vylomiť pravý podvozok po druhom lete. Originálne bolo vystúpenie prúdových modelov Orange-jet

 

Mireka Pastiříka s Radkem Stratilem. Z maketárskeho hľadiska najlepšie bol spracovaný práve Mig-15.

 

Bohužiaľ ja som v sobotu o 18:30h opustil letisko, nakoľko som ďalší deň nastupoval do služby. Michal, Miro a Vlado zostali do nedele a ešte si dobre zalietali.

 

Ďakujeme organizátorom za vrelé privítanie a aj za zabezpečenie akcie!

 

Letu zdar!                                                                                                                                                                                                        napísal Ing. Oto Ďurčovič

 

 


Obry na letisku Bahno u Frýdku        1.-2.8.2015

Polovica výpravy vyrazila na cestu v piatok po obede (Procházkovci). Po príchodu na letisko bol kemp dostatočne plný. Slovenská enkláva už bola zastúpená dosť početne (Braňo Dudáš, Michal Čekan, Tonko Krajčovič, Ivo Mančík) V sobotu ráno dorazil Vlado Rengevič s malým Vladkom a Milan Ondrejka. A ešte lietal aj Jožo Kumorovitz. Takže Slovákov bolo až až. Toľko ešte nikdy nebolo.

Počasie opäť vyšlo ukážkovo, tak ako minulý rok sme gumáky nepotrebovali. Je fakt vidieť, že sa mení klimatické podmienky. Lietanie sa zahájilo v 09:30 po krátkom uvítaní od usporiadateľov a lietalo sa intenzívne až do 18:00 hod. Čo ma ale prekvapilo, že tento rok bolo o dosť menej divákov ako uplynulé roky. Možno to bolo tými teplotami, asi išli k vode. Bolo k videní veľa zaujímavých modelov a atraktívnych ukážok, medzi inými aj Malá vojna v podaní VUVL a tiež aj Velká vojna. Predstavilo sa aj niekoľko jetov z ktorých zaujal model lietadla MiG 15 bis krásnou letovou ukážkou.

Večer sme unavení klábosili a grilovali až do polnoci.

Nedeľné ráno nás zobudilo slnko už skoro a po nezbytných prípravách sme nachystali modely na ďalšie ukážky. Opäť sa lietalo takmer neustále, vo vzduchu bolo opäť rušno. Akcia bola oficiálne ukončená o 15:00. Už sme mali pobalené a vyrazili sme na cestu domov.

Sme velmi radi, že sme sa zúčastnili tejto skvelej akcie a na budúci rok určite pojedeme opäť.

 

Viacej fotiek nájdete TU

 

                                                                                                                                                                                    napísal : ©japro


Seriál majstrovstiev Slovenska F5J-400 Alt

V nedelu 26.7. sa na letisku Jasná uskutočnila súťaž F5J-400.
Pozrite si fotoreport od Zdenka Kučeru  TU


Air Grill 2015     Častá     18.-19.7.2015

Na cestu sme sa vydali v piatok poobede. Celou cestu vládlo neskutočné vedro, klima v autách bežala na plno. Na letisko RC klubu Častá sme dorazili krátko po 17:00 hodine. Na dolnej zemi bolo ešte viac horúco než na našom Liptove. Bolo veľmi dôležité hneď od začiatku dodržiavať "pitný režim". Zložili sme modely a pripravili sa na prenocovanie. V oddychovej zóne letiska už prebiehali rozhovory pilotov pri dobrom moku. Piatková noc bola veľmi horúca, teplomer v aute ukazoval o 22:00 až 27 stupňov.

Sobotný program začal oficiálne o 10:00 hod. Stojánka pre modely bola dostatočne zaplnená. Po úvodnom brífingu sa začalo lietať a šiel jeden model za druhým aj napriek neskutočnej vonkajšej teplote.  Smolu mal Miro Žák, ktorému odmietol poslušnosť motor Saito a ani po dohováraní nešiel tak, ako by mal. Popoludní sa ale rozfúkal južný vietor, čo bolo kolmo na dráhu a ešte naviac vial cez vysoké stromy, ktoré vytvárali na ploche letiska nepríjemný rotor, ale aj tak sa lietalo. Ja som pri pristávaní Krajánka s bočným vetrom trocha poškodil pristávaciu lyžu a nalomil jednu vzperu. Nič hrozného. Stinson si s bočným vetrom poradil, ale pri odskoku pri pristávaní (šiel som bez vztlakov) som štipol vrtuľu. Vlado lietal štandardné lety s Trempíkom a Čmeliakom a malý Vladko preháňal Easy Glidera a električku Farmen.

Organizácia podujatia bola veľmi dobrá. Usporiadatelia sa o všetkých pilotov postarali veľmi dobre.

V nedelu dopoludnia (oficiálna akcia bola v sobotu) sme ešte trocha polietali a pomaly nabalili svoju bagáž do aut. A pretože okolo 10:00 opäť začal fúkať vietor z juhu a lietanie by bolo dosť nepríjemné, po rozlúčke sme sa vydali na cestu domov.

 

Opäť ma zradil foťák (napísal mi, že nepoznává pamäťovú kartu) tak si pozrite obrázky z podujatia TU a tiež aj TU

 

Použité fotky sú z galérie RC portal  (Ďakujem)

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 napísal          © japro


Relácia "PILOTI" - Obry 2015   začiatok od 20 minúty


Jets Czech Heaven 2015-Ivančice u Brna  (postrehy Ota Ďurčoviča)

 

V sobotu 11.7.2015 sme sa vybrali na moravské modelárske letisko na akciu Jets Czech Heaven 2015. Za LMK Liptov: Oto Ďurčovič a Róbert Rovňan. Za Zvolenských modelárov: Dominik Ďuriančík a vedúci zájazdu Jaroslav Kalianko. Na letisko po nespočetných obchádzkach sme sa dostavili o 9:30h. Akurát organizátory zvolávali pilotov na míting.

 

Na Jets Czech Heaven 2015 sa zúčastnilo veľa pekných modelov i keď väčšina ich letovo predvedená nebola. K videniu boli makety:Mig-29, F-86Sabre, Saab Jas-39, Mirage 2000, Rafale, F-9F Panther, F-15A Eagle, P-80 Shooting Star, F-14A Tomcat, F-16, Hawk T-1, Mig-15, Concord, Ohka, C-11, vrtuľníky Mi-24 a Lama, turbovrtuľový Rawen. Na podujatí boli aj cvičné modely ako Wild Hornet, Scorpions, Skymaster, Screamin Eagle, Futura, Fantazin a ťahača T-148.

 

Najkrajšou letovou ukážkou bola imitácia „TopGun“ lietania pilota Gubiho s Grumman F-14A Tomcat a F-16A Zdenka Marhouna – továrenského pilota PBS Veľká Bíteš. Akcia sa bohužiaľ nezaobišla bez havárie v neďalekom obilí a ďalšieho nechceného núdzového pristátia Turbo Rawena po vysadení motora (sadol na trávu vedľa VPD) a modelu Fantazi tiež po zhasnutí motora do kukurice. Model sa našťastie moc nepoškodil.

 

Počas obedňajšej prestávky sa letovo predviedol Blaník s turbínovým pohonom, bol zoskok 3 parašutistov aj letová ukážka Stearmena. Prítomní diváci v ankete za najlepšiu letovú ukážku vybrali pilota Aleša Marnhourna (lietal s 3 modelmi) – nádherne s F-16. Ale nakoľko je továrenským pilotom PBSVB a zároveň BPS je hlavným sponzorom, cenu odovzdal Zdenkovi Vašatovi, pilotovi Miga-29. Zaostával za ním o 3 hlasy! Vecnou cenou bol turbínový motor PBS!

 

Mojou osobnou snahou bolo pozvať menovaných pilotov na akciu Modely nad Sliačom 2015. Predbežne Zdeněk s kamarátom potvrdili účasť, Aleš bohužiaľ sa zúčastňuje iného podujatia a nemôže prísť. Podujatie bolo dobre organizačne zvládnuté, škoda, že z vystavených cca 40 modelov letovo predvedených bolo cca 18!  I napriek uvedenému, organizátorom patrí veľká VĎAKA za krásne podujatie!

 

                                                                                                                                                                                            


Krátke reporty od Ota Ďurčoviča

Deň otvoreného letiska Dobrá Niva

3.62015 som sa s kamarátmi z okolia Zvolena (- z ľava: Marko, Vlado a Jaro) zúčastnil Dňa otvoreného letiska D.Niva. Okrem nás modelárov, sa predviedli Hasiči so svojou výbavou. Paragáni z Očovej. Jazdecký klub z neďalekého Podzámčoku. O zábavu sa staral Kmeťo-band. Akcia bola dobre zorganizovaná majiteľmi leteckého klubu v spolupráci s obecným zastupiteľstvom D. Niva. Akciu otvoril Primátor pán Krúty. Na akciu sa prišiel pozrieť okrem veliteľa zmiešaného leteckého krídla Vladimíra Lisého aj poslanec národnej rady Ľudovít Kaník.

MDD

29.5.2015 v dopoludňajších hodinách som sa zúčastnil MDD na Vojenskom letisku Sliač. Podujatie otvoril zástupca veliteľa plk.gšt. Vladimír Kováč. Na MDD boli pozvaní žiaci z blízkeho okolia. Mohli vidieť okrem vystúpenia modelárov, výsadok z Mi-17, prelet dvojice L-39, zásah vojenskej jednotky s použitím ručných zbraní, zásah hasičov s tvorením peny a vystavenú vojenskú i civilnú leteckú techniku. Na podujatie prileteli nadšenci so svojimi ULL. Čo ma veľmi potešilo, Dano Hayden prijal moju pozvánku a predviedol krásnu show.O podujatí písali aj na : http://www.lzsliac.mil.sk/53502/?pg=1

Nový model

Tak dnes (18.6.) má bývalý Mišov stroj F-4U-2m za sebou 2 päťminutové záletové lety. Je osadený motorom MOKI 45, vrtuľa 20/8“, hmotnosť 7900g. Dĺžka vzletu na plný plyn 15m, dĺžka pristátia z 5m= 150m asfaltu. Rozpätie 2m, dĺžka 1,63m.


AMPER 2015  (Krátka reportáž od Michala Hrnčiara)

Sobota 20.6. ráno o 6:00 vyrážam smer Banská Štiavnica na akciu Amper.

Cestou ma sprevádza dážď ale po príchode na letisko pri obci Ilia sa ukáže slnko. Dosť fučí vietor ale je to letové. Po srdečnom privítaní od organizátorov nasledovala debata a zoznámenie z novými ľuďmi... Nazbieralo sa nás asi do tridsať hosti. Vládla veľmi príjemná komorná atmosféra a lietanie v štýle kto má chuť. Proste oddychová akcia kde o nič nejde a človek si polieta, vymení skúsenosti a dobre sa zrelaxuje. Bohužiaľ pracovné povinnosti ma donútili odísť skôr,tak posilnený výborným gulášom odchádzam z peknými zážitkami domov. Samozrejme som zabudol fotiť tak som si nejaké fotky požičal od iných účastníkov. 

 

 


OBRY 2015                               6.-7.6.2015

Tak už je to za nami. 
19. ročník akcie sa skončil a neostáva nám nič iné než spomienky a kopa fotografií. Celá akcia prebehla v poriadku, bez jedinej vážnej havárie.

Dúfame, že aj divákom sa program páčil.

Viac fotografií je Tu aj TU

Pekné video aj TU a tiež Show Dana Haydena 1 , 2, ďalšie video

 


Otváranie liptovského neba         2.5.2015

Sobota ráno, drobne prší, ale cez to všetko akcia sa koná. Začiatok sa posunul až na 10:00 hod.

Pred samotným zahájením prebehla krátka schôdza klubu, kde sme prejednali organizáciu tohoročnej akcie "OBRY 2015. Nasledovalo krátke každoročné bezpečnostné školenie, ktoré vykonal Miro Toma.

Hostia, ktorý prišli na letisko už vo štvrtok navečer a ďalší prišli v sobotu ráno už počas našej schôdze lietali. Pršať prestalo okolo 09:40, Síce bolo dosť chladno, ale lietalo sa až do večera. Guláš, ktorý navaril Michal v spolupráci a Otom chutil všetkým. V priebehu lietania došlo len k jednej havárii, ale nie ku krutej totálke. Model sa bude dať bez problémov opraviť.

 

 

 

Ďalšie obrázky sú TU (ešte som pridal foto od Zdenka Kučeru)