Sezóna 2012


VIANOČNÁ KAPUSTNICA    12.12.

S blížiacim sa záverom roka sme obdržali pozvanie na posedenie pri Vianočnej kapustnici do firmy Allform od jej majiteľa pána Cyra Fogaša. Posedenia sa zúčastnili ludia, ktorí majú čo spoločné s lietaním, či veľkým, alebo modelárskym. Všetko sa odohrávalo vo veľmi príjemnom prostredí, pohostenie bolo na jedničku a tak nečudo, že čas tak rýchlo utekal. Záverečné ďakujeme patrí ako majiteľovi firmy, tak aj všetkým, krorí sa na príprave podielali.


4. VALNÉ ZHOMAŽDENIE MODELKLUBU LIPTOV     8.12.

Dňa 8.12.2012 sa konalo valné zhromaždenie Modelklubu liptov v priestoroch Národnej diaľničnej spoločnosti v Demänovej. Bola tak oficiálne ukončená a zhodnotená podľa regulí modelárska sezóna 2012 a prijaté plány na sezónu 2013.


Ukončenie sezóny vo Velkej Lomnici

V sobotu 20.10.2012 sme sa zúčastnili na pozvanie Alexandra Komárnického akcie modelárov z okolia Popradu "Konec sezóny 2012". Už piatkové počasie naznačovalo vynikající víkend a tak aj bolo. Na letisko vo Velkej Lomnici sme dojeli okolo 10:00 hodín.

Obloha bez mráčku a bezvetrie. Čo viac sme si mohli priať. Účasť som nepočítal, ale mohlo nás byť tak okolo 25 modelárov. V kotlíku už bublal guláš, ktorý osobne varil Šaňo. Lietalo sa systémom fronta a každý z nás letel minimálne tri lety. Veľmi zaujímavý bol spoločný let dvoch obrovských modelov Belanca , ktorá pilotovali Tibor Bekeš a Braňo Dudáš. Ja som lietal s modelom Stinson Reliant a Marek s Veloxom. Bez modelu sa zúčastnil aj Miško Vlha.

Pretože sme zabudli doma fotoaparát tak tu je odkaz na galeriu obrázkov, ktoré nafotil Miro Bigoš. A tu je odkaz na video

Zopár obrázkov som si vypožičal od Rasťa Žemlu

 Na záver chcem poďakovať Alexovi a jeho týmu za krásne strávený víkend s priateľmi.                                              

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          napísal © japro


Zatváranie Liptovského neba

Zatiaľ len zopár obrázkov

Ďalšie obrázky od Vlada Popardovského


Modelklub Liptov úspešný v seriáli F5J400

Traja členovia Modelklubu Liptov – Richard Vlha, Július ValaštiakVladimír Rúčka – nás v nedeľu 2. septembra úspešne reprezentovali na jednom z pretekov seriálu F5J400-outrunner v Nitre.

Po šiestich letových kolách sa do finálového letu prebojovali Július Valaštiak (z 3. pozície) a Vladimír Rúčka (zo 6. pozície).

V celkovom poradí nitrianskeho preteku sa Mikulášania umiestnili nasledovne: Július Valaštiak 4. miesto, Vladimír Rúčka 5. miesto a Richard Vlha 7. miesto.

Pre Modelklub Liptov to znamenalo jednu z popredných priečok v umiestnení tímov.

V Nitre sa v rovnaký deň lietala i kategória F5J. V. Rúčka skončil deviaty, pričom finále mu ušlo len o jediné miesto. Výborný výsledok však dosiahol v celkovom poradí kategórie F5J, kde skončil jedenásty. V seriáli F5J400 skončil ešte lepšie – piaty.

Gratulujeme všetkým trom liptovským súťažiacim!

 

Fotografie z preteku nájdete tu: https://plus.google.com/photos/102041613755974730299/albums/5783986967058499521?banner=pwa

 


OBRY Gôtovany 2012      2.-3.6.2012  

 

Ako po minulé roky, tak aj tento rok prišiel čas na naše modelárske stretnutie, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 2.-3.6. 2012 na letisku Jasná (Gôtovany). Zišli sa tu modelári zo Slovenska, Čiech, Poľska a Izraela. Celková účasť bola 52 pilotov s cca 62 modelmi.

Počasie bolo tradičné - v piatok dážď, v sobotu nad ránom prízemný mráz a v priebehu dňa premenlivý vietor, v nedeľu dusno a slnko a na záver podujatia búrka.

Organizátori sa snažili zabezpečiť – v rámci možnosti – pestrý program, zaujímavý pre divákov, s maximálnou možnosťou si dobre zalietať pre predvádzajúcich pilotov. V nedeľu sa to aj viac-menej darilo, v sobotu to bol boj s nárazovým vetrom. 

Na margo kvality programu je potrebné poznamenať, že môže byť len natoľko kvalitný, ako kvalitní sú piloti a ich modely. Nie zanedbateľná je v tomto smere aj typová pestrosť modelov a musíme konštatovať, že v tomto smere je možné za posledné roky pozorovať istú stagnáciu – množstvo akrobatov, minimum ostatných typov, pričom v prevažnej väčšine ide o modely známe z minulosti (a priznajme si že už aj dosť „okukané“).

Napriek všetkému, sú Obry Gôtovany jedna z posledných (ešte) „žijúcich“ akcii tohto druhu na Slovensku.

Podujatie sa organizuje na aktívnom letisku (kde sú možné aj prílety veľkých lietadiel), preto značné úsilie je kladené na bezpečnosť prevádzky. Bohužiaľ niektorí diváci si to dostatočne neuvedomujú a niekedy ich počínanie hraníčí s ohrozovaním vlastného života. Mnohí prichádzajú na letisko zo zakázanej strany od Dúbravy. Nedisciplinovanosťou zo strany modelárov - fotografov sme zápasili tiež. Najväčší náš kritik bezpečnosti, Vojtech Stupák z Martina, medzi nimi už tradične vyniká. Aj po niekoľkých upozorneniach skúšal čo si môže dovoliť. Je to na zamyslenie !

Aj napriek problémom (ktorým sa nevyhne žiadna podobná akcia), sme presvedčení, že naše úsilie nie je zbytočné. Svedčia o tom kladné hodnotenia prítomných divákov. Aj viacerí piloti prisľúbili účasť aj na budúci rok (ak ešte nejaké Obry budú). Ďakujeme všetkým, modelárom aj nemodelárom, za podporu v našom úsilí. Letu zdar !!!

 

Ocenení boli nasledujúci piloti:

Jendo Vrtel - najmladší pilot

Ivan Čáni – „krtko“ podujatia

Miro Tuček – najlepšia letová ukážka

Miro Bigoš - najväčší model

 

Spracoval a napísal za kolektív Modelklub LIPTOV

Ing. Oto Ďurčovič a Ing. Vlado Popardovský, PhD.

                

Odkaz na stránku našich kamarátov zo Spiša - Ďalšie foto aj videá

Ďalšie fotky od Romana L.


10. Výročné stretnutie modelárov v Rokytnici nad Rokytnou

26.5.2012 ráno o 01:45h sme sa vybrali na 10. Výročné stretnutie modelárov v Rokytnici nad Rokytnou.  Pozval nás starý kamarát a riaditeľ celej akcie Ivo Caha. Oto Ďurčovič a Dušan Šatara po nočnej dosť únavnej ceste na letisko dorazili o 07:15 ako prví a jediní zahraniční účastníci podujatia. Po príchode sme skladali modely  i altánok s príslušenstvom. Postupne sa priestor letiska zaplnil modelmi od 25 pilotov. Po obede podujatie prišlo pozrieť cca 200 divákov (možno viac).

Lietalo sa ťažko, nakoľko fúkal kolmý premenlivý vietor cca do 8m/s. Trávnaté letisko malo rozmery 120x25m. Bolo vzorne upravené a zabezpečené. Priebeh modelárskych vystúpení bol doplnený letovými ukážkami Z-37 Čmelák z Jihlavy, dvojicou L-39ZA z LZ Náměšťi nad Oslavou,  4xULL - skupiny z blízkeho Třebíča a vývozy divákov robil Robinzon. Toto všetko sa podarilo zohnať riaditeľovi akcie Ivovi Cahovi. Predpokladám, že nadľudským úsilím a vďaka kamarátom sa divákom páčila akcia tak ako mne!  U letectva robím vyše 30 rokov a viem už kvalitu posúdiť.

Zmiešanú slovenskú letku modelov He-112, Tornádo a dvojplošník sme predstavili s uznaním.  Diváci do poslednej chvíle čakali na štart stíhačky He-112 i napriek tomu, že najkrajším modelom podujatia bol Z-43 Daňka ml.  Piloti pochybovali o výkone zabudovanom čínskom motore FTL-52 za daných letových podmienok. Po dynamickej ukážke uznali aj oni, že kombinácia modelu nemeckého lietadla, maďarskej kamufláže a čínskeho motora sa vydarila.   

Ivo Caha sa o nás tradične výborne postaral. Zabezpečil ubytovanie i občerstvenie. Je nutné vysloviť veľkú vďaku za vydarený modelársky víkend!

                                                                                                                                                                                                                                                                  Spracoval a fotil  Prdúch. Ing. Oto Ďurčovič.

Oto poslal doplňujúce údaje k článku:

Doplňujúce údaje k LMK Třebíč - Borovina:

„Jsme pod záštitou AVZO (asociace víceúčelových základních organizaci). 

Šéf naší základní organizace: Ladislav Dvořák (sehnal sponzory, propagoval akci - letáky, dával celé akci nějakou formu, administrativa) 

Šéf modelářů pod záštitou základní organizace: Jiří Sedláček (sehnal sponzory, pozval některé piloty, ubytování, občerstvení) 

Řídící letového provozu: Ivo Caha (sehnal ukázky „dospělých“ letadel a pozval některé piloty, řídil letový provoz) 

Ozvučení, radiostanice pro komunikaci s letadly: Ing. Ludvík Kouřil (vše kolem ozvučení, radiokomunikace) 

Ostatní členové, které máme na stránkách, se na akci podíleli (parkování, hlídání vysílačů, ostraha heliportu, dones to, udělej to, sekání plochy, zprovoznění centrály…). 

Prostě, jak jsme se bavili, nebyli vidět, ale bez nich by to nešlo.“ 

Ospravedlňujem sa za predchádzajúce nepresné údaje. Ich členovia Jirka a Petr Sedláčkovi po Obroch v Gôtovanoch mi poslali presné údaje, ktoré dodatočne uverejňujem na doplnenie môjho článku. 

Ďakujem za údaje a pochopenie.                

 

Prdúch Ing. Oto Ďurčovič

 


Spoločné polietanie na Zolnej

Víkendové počasie prialo našim modelárskym aktivitám až veľa. Na letisku sme sa zišli okolo deviatej hodiny (Jano blúdil po Zvolene a prišiel až pred desiatou). Nás bolo dokopy deväť a ešte niekoľko miestnych, bolo celkom živo.

Martin, Robo a Oto varili guláš, mimochodom bol velmi dobrý, a ostatný lietali. Slniečko hrialo ako v trópoch a každý vyhľadával tieň. Bol to veľmi vydarený deň. Vzhľadom k tomu, že v ten deň hrali naši hokejisti finále MS skončila akcia o trocha skorej než býva zvykom, aby sme sa načas mohli vrátiť do Mikuláša.

Tu je niekoľko fotiek (fotil Oto a Jano)

napísal © japro