Sezóna 2011


Lietajte s nami         Gôtovany 20.-21.8.

Táto naša akcia naplánovaná na druhú polovicu augusta bola pôvodne zamýšľaná na vyplnenie trošku „hluchšieho“ augustového obdobia. Napriek tomu že tento termín je už tradične chudobnejší na leteckomodelárske podujatia, nakoniec sme sa nechtiac „trafili“ do termínu, kedy podobnú akciu organizovali modelári zo Spiškej Novej Vsi.

Táto skutočnosť sa čiastočne podpísala na mierne nižšej účasti pozvaných hostí. Nakoniec to ale nebolo na škodu veci, pretože v príjemne pohodovej rodinnej atmosfére mali všetci k dispozícii viac priestoru na lietanie a mohli si dosýta vychutnať ako príjemné počasie, tak aj skvelý guláš, domácu klobásu a chladenú čapovanú plzenskú 12-tku.

Tí ktorí prišli (Žilina, Zvolen, Ružomberok, Banská Bystrica, Poprad), myslím že neľutovali.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                foto: Zdeněk Kučera

                                                                                                                                                                                                                                                                text: Vlado Popardovský

 


Lietanie pre radosť - Zolná 13.-14.8.11.

V strede augusta už tradične Miro Suja a LMK Zvolen zorganizovalo pohodové podujatie pre leteckých modelárov.  Parkovisko pri povstaleckom letisku Zolná sa plnilo campingujúcimi už v piatok.

Ja som sa zo služobných dôvodov dostal na akciu, ktorá bola 13.8. v plnom prúde až o 15:00 hod.

Lietalo sa tradične systémom posúvania sa v rade na štart.  Na leteckom nebi sa stále niečo dialo.  Priestor západne od vykosenej dráhy okupovali vrtuľníkári a elektroletci.  Ich letecká disciplína však nebola vždy OK, osobne Miro Suja ich viackrát upozorňoval, že lietajú do dráhy vzletov veľkých modelov. Oni si asi neuvedomujú a veľmi podceňujú možný stret s 15kg modelom lietadla.

Lietalo sa do neskorého večera a pokračovalo sa až do obeda v nedeľu. Tradične najväčším motorovým modelom bol Chalenger Iva Mušáka  a elektrovetroň  Romana Oravca. Boli aj dve havárie. Jedna sa udiala pri vlekaní vetroňa a druhá pri akrobacii v nedeľu. Ja som si pri zakopnutí modelu zlomil vrtuľu. Braňovi Dudášovi sa pri otáčaní modelu podarilo tiež hrabnúť do trávy. Bolo teplo a termické závany robili divy.

Akcia bola vydarená. Prítomní diváci boli spokojní. Počasie tiež nesklamalo.

 

                                                                                                                                                                                                                        Spracoval a napísal Prdúch. Ing. Oto Ďurčovič

 


Místek - Bahna 2011

V piatok 5.8. sme sa spolu s Marekom vybrali na každoročnú akciu, ktorú máme velmi radi, na "Setkání obřích modelů ve Frýdku-Místku" na letisko Bahna. Pri odchode z Mikuláša počasie prialo, bolo slnečno a teplo. Len okolo Starých Hamrov a priehrady Šance, kedy už bol na dohlad Frýdlant pršalo. Báli sme sa, že , ako takmer vždy na letisku zmokneme. Ale počasie s nami vybabralo a celý víkend bolo krásne slnečno a teplo. Už si ani nepamätám, kdy bolo na Bahnách takto krásne celý víkend. Na akciu bolo prihlásených okolo šesťdesiať modelárov, nakoniec nás bolo o trocha menej. Zo Slovenska sme boli len ja s Marekom a Braňo Dudáš a Jožko Kumorovitz z Model klubu Tatry. Takový malinký slovenský ostrovček.

Lietanie začalo o 09:30 hodine. Tabula poradia bola stále plná a lietalo sa stále, program mal spád. Ako už tradične sa divákom predviedol Cirkus veľkej vojny a tiež VÚVL (Výzkumný ústav Valašského letectva) s parodiou na Veľkú vojnu. Tieto dve vystúpenia modelárov boli jedinými, kde lietalo viacej modelov naraz. Osobne mňa zaujalo vystúpenie pána Brože z Prahy, ktorý porfektne maketovo predviedol model vrtulníka LAMA v markingu záchrannej služby vo švajčiarskom Zermate. Z leteckých modelov zasa model Dušana Bařiny  LYSANDER , ktorý ale ani v jednom dni neletel. Veľmi pekný model bola polomaketa lietadla IL-14, ktorá ale tiež neletela.

Z našej malej skupinky letel ako prvý Braňo Dudáš s Piperom, všetci s údivom pozerali, čo Braňov model dokáže. Po ňom letel Jožo s modelom P-51 Mustang. Nasledoval Marek so svojou Katanou, let sa mu vcelku vydaril, len sa mu trocha klepali ruky, lebo prvýkrát letel pred toľkými ľuďmi. Po Marekovi som prišiel na rad ja s modelom TL-96 Star. Start bol síce trocha kľukatý, fúkal bočný vietor, ale potom to vyzeralo na štandardný let. Pred koncom letu som zbadal, že model málo reaguje na výškovku, čo som pričítal bočnému vetru, pretože ma akoby znášalo. Po poslednom prelete nad dráhou som chcel ísť po okruhu na pristátie, ale ani pri plnom pritažení model nestúpal. V nemom úžase som sledoval model, knipel výškovky nadoraz a zamrzol som. Stihol som len stiahnuť plyn než model zmizol za stromami. Model sme našli zaborený v obilnom poli, totálne zničený. Už pri obhliadke na poli som zistil príčinu havárie. Plávajúca výškovka bola na strane serva vyvážená závažím, ktoré sa vytočilo z vahadla asi o 4mm a zaseklo sa o lože serva, všetko išlo, len natiahnuť výškovku nešlo. Vec ktorá by mi nikdy nenapadla skontrolovať. Model mi slúžil šesť rokov, škoda ho, mal som ho rád. Tak sobota sa dolietala už bez mojho modelu. Program pokačoval ďalej až do večera. Marek stihol ešte jeden let.

Nedeľa nás zobudila opäť do krásneho dňa. Bolo ešte viacej teplo než v sobotu. Pri zahájení fúkal dosť silný vietor, tak na rozdiel od soboty bola tabula pilotov len z časti zaplnená. Program prebiehal bez zbytočných prestojov, v každej chvíľke bol nejaký model vo vzduchu. Toho dňa havaroval s modelom Festival pan Kačor, údajne na rušenie. (lietal na 35MHz).  Marek opäť stihol dva lety a jeho druhý let uzatváral oficiálnu časť stretnutia, ktoré bolo o 14:00 hodine. 

 

Fotky Marekovej Katany som si požičal zo stránky pána Maršálka.

Ďakujem.

                                                                                                                                                                                                                                                                napísal   japro

 


OBRY 2011

Tohtoročné stretnutie obrích modelov na Aerodrome Jasna sa uskutočnilo v dňoch 4.-5.6.

V sobotu sa začalo po pravidelnom brífingu lietať už od 09:00h. Po registrácií účastníkov a prebratí vysielačiek Evkou Popardovskou, pre veľkú účasť pilotov, sa tréningové lety zamenili za predvádzacie. Lietalo sa za priaznivého počasia, ale pod hrozbou možnosti  búrkových prehánok. Riadiacim prevádzky modelov bol Róbert Rovňan, veľkých lietadiel Zdenko Kučera. Nepretržité komentovanie diania zabezpečoval Oto Ďurčovič. O bezpečnosť pohybu okolo modelov sa starali Janko Gabauer, Maťko Schmidt a jeho manželka Gabika. Šéfstvo klubu, Miško Vlha a Vlado Popardovský, sa venovali celkovej koordinácii akcie. Dozor nad hangárom bol v réžii Riša Vlhu a Miša Hrnčiara. Dozor nad elektroinštaláciou letiska zabezpečoval Igor Labuzík.

 Účastníkmi podujatia boli piloti od Plešníc (ČR) až po Sabinov a Nowy Targ (PL). Bohužiaľ sa predpoveď a hrozba počasia naplnila a búrka nás osviežila hneď niekoľkokrát. Kvôli rýchlej prehánke sa vystúpenie WWI posunulo o celú hodinu. Pozitívom bola dažďom nenarušená funkčnosť ich pyroefektov. Lety JET-ov Jas-39C sa presunuli až skoro na koniec riadenej prevádzky na 17:30h - vtedy sa už vyčasilo. V sobotu na hudbu lietal Ivo Caha z Třebíča. Nechýbali aerovleky, z ktorých asi najkrajší bol let historického vetroňa klasickej konštrukcie. Akrobatických špeciálov lietalo neúrekom! Smoliarovi podujatia Jánovi Debnárovi z RK sa podarilo jeho novú elektro Katanu poslať v dôsledku pilotnej chyby do poľa s následnou explóziou Lipoliek. Lietanie nízko nad žitom bolo osudné aj ďalšiemu modelárovi, ktorý v ňom utopil chvostové plochy a pristál do mokrého žita.  Let trojice modelov predviedli páni Čekan, Dudáš a Békeš.

 Noc bola jasná, plná jagavých hviezd. O 23:00 Dano Haiten túto nádheru doplnil ohňostrojom odpaľovaným z osvetleného RC modelu.  V stanovom tábore bola „prevádzka“ až do 03:00h. 

    Nedeľné ráno nás privítalo hustou hmlou až do 09:00h. Bohužiaľ niektorí modelári neverili v lepšie počasie a ešte v sobotu večer odcestovali a tak pri nedelňajšej prezentácii sme mali o tretinu menej registrovaných. V nedeľu si smolu vyčerpal Radek Suk, ktorému z bližšie nezistených dôvodov nefungovala v Gripene hydraulika. Veľké divácke ovácie dostali už tradične modelári zo skupiny Great War Flying Circus WWI. Divákom sa veľmi páčilo vystúpenie 5-ročného Jožka Lukáča. Jozef Lukáč st. pri akrobacii prudko pritiahol a naplocho dopadol na trávnatý pás, kde odtrhol motorovú prepážku. Model je ale opraviteľný.  Na podujatí zaujali aj lety RC paraglajdistu  a deltakrídlo s ručným pohonom psíka vysadzujúceho porašutistov. Lietalo sa do 14:00h, až do losovania tomboly. Na celkový záver sa ešte pred blížiacou búrkou predviedli Janko Gabauer s Veloxom a Oto s Robom s modelmi Spitfire MkII a FW-190A.

 Ocenenými modelármi podujatia boli:

Ivan Mušák - najväčší motorový model     

Roman Oravec - najväčší elektro model

Jozef Lukáč - najmladší modelár

WWI Circus - najkrajšie vystúpenie

Ján Debnár – krtko podujatia

 

Tešíme sa na ďalší ročník.

Organizátori podujatia!

 

Niekoľko fotiek, ktoré poslal Oto

Dominikove fotky

Fotky klubového fotografa

Sobota

 

Nedeľa

 

 

Ďalšia spústa fotiek je  TU a tiež aj TU

a tiež aj v internetových novinách Liptov.SME.sk kde je aj článok

Reportáž TV Liptov (čas záznamu 05:20min)

©japro                                                                

 


Zahájenie sezóny s gulášom na Zolnej             30.4.2011   

Tak sme sa dočkali oficiálneho zahájenia sezóny aj v našom klube. Tento rok sa udialo v réžii našich členov zo Zvolena.

Počasie pri našom odchode z Mikuláša bolo fajn a také aj vydržalo až do trinástej hodiny. Potom sa zatiahlo a rozfúkalo, okolo nás sa blýskalo a hrmelo, ale na nás spadlo len pár kvapiek dažďa. Lietanie sme museli prerušiť až do pol štvrtej. Potom sa opäť lietalo.

Veľká škoda, že sa tejto akcie nezúčastnilo viacej členov klubu, pretože guláš, ktorý chalani navarili bol vynikajúci. Janovi sa podarilo zaletieť model Stearman, ktorý vlani pri prvom lete ľahko havaroval vďaka zlému nastaveniu uhlov krídiel. Keď sa lahko dováži poletí dobre. Martin po štyroch rokoch opäť lietal s benziňákom Extra a šlo mu to parádne.

Miesto mojho tlachania si radšej pozrite zopár fotografií, ktoré nafotil Oto a Marek.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                   napísal©japro