Rok 2010


Výročná členská schôdza        6.11.2010

    Kedže upynul rok od založenia Modelklubu Liptov a tým aj rok činnosti, bolo potrebné zhodnotiť prácu, činnosť a aktivity.

Niektorý z nás prišli na letisko skoršie a využili ostávajúci čas na lietanie, pravdepodobne už asi posledné tohoročné. Samotná schôdza prebehla v klubovni letiska. Po prerokovaní činnosti za uplynulý rok bol zvolený výbor klubu a revízna komisia. V diskuzii sme sa dohodli, že podujatie OBRY 2011 sa uskutoční v termíne 4.-5.6.2011

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                     napísal   japro


Jesenné polietanie               1.11.2010

    Tohoročné jesenné počasie nám ešte stále poskytuje príležitosť na lietanie, preto sme sa zišli opäť na letisku v Gôtovanoch. Nie síce všetci, ale bolo nás dosť. Bolo trocha zatiahnuté, aspoň nepražilo slnko do očí. Vcelku príjemná teplota na lietanie. No čo sa tu budem veľmi rozpisovať, radšej si pozrite fotky.

 

                                                                                                                                                                                                                        napísal: japro


Záverečný guláš sezóny 2010 na Zolnej

 

Zvolenský LMK 16.10.2010 zorganizoval záverečný guláš sezóny na Zolnej. Dlho som so Z-50M nelietal (-prebiehala na nej oprava po nezdarenom pristátí v auguste), tak som svoju účasť potvrdil. Mal som v úmysle rozlietať si ruku. Pri príchode na letisko o 11:00 boli prítomný skalní členovia klubu.

 

Slavo Rau varil guláš a ostatní si chystali modelíky. V tom čase najväčším modelom na ploche bol môj 2m Zlín, čo ma dosť prekvapilo. Počasie bolo neprívetivé. Teplota okolo 9°C, oblačnosť 8/8 ale takmer bezvetrie.

Postupne prichádzali ďalší modelári s veľkými modelmi. Slavo Trúsik s Extrou 330L, Juraj Drevojánek s Capom 232 a Braňo Uhrín s Beaverom. Okolo obeda došiel aj Robo Rovňan, Maťo Scmidt a Jaro Kalianko. Lietalo sa priebežne ešte aj v čase môjho odchodu o 16:30h. Guláš sa podaril, bol mierne pikantný, ale výborný! Slavo sa vyznamenal!

Pretože som si zabudol foťák doma, spravil som iba zopár fotiek použitím svojho mobilu. Mrzelo ma to, lebo súbežne prebiehala akcia na Očovej „Guláš rally Očová 2010“. Pri lietaní sme sa museli navzájom dosť vyhýbať. Zažili sme aj príjemnú chvíľu, keď si obletom našu akciu pozrel pilot L-200 Morava. Neopísateľná lietajúca kráska oblohy.

 

Akcia sa vydarila! Lietadlá sa nepoškodili, okrem môjho kolesa Nona a vrtule Bomi 18/8“ pri 1. pristátí. Ďakujem v mene všetkých zúčastnených organizátorom akcie!

 

                                                                                                                                                                                                                        Spracoval, napísal a fotil Prdúch. Ing. Oto Ďurčovič.

 

 

P.S. Touto cestou oznamujem čitateľom našej stránky, že letisko Gôtovany postupne mení svoju podobu aj názov na „Aerodrome Jasná“.    


Babie leto - záver sezóny 2010            18.-19.9.2010

Tak už je to tu zasa. Rok sa pomaly skláňa ku svojmu koncu a my sa pomaly chystáme na zimný spánok. Preto, ako každý rok, sme sa lúčili s tohoročnou sezónou opäť na Gôtovianskom letisku. K tomu sme si prizvali aj našich kamarátov zo širokého okolia. Počasie vyšlo na jednotku, ako keby sme si ho objednali.

V príjemnej atmosfére sa lietalo celú sobotu, popri ton sa varil a neskôr aj podával výborný guláš a tiež grilovaná klobáska. Všetci piloti, aj nelietajúci si prišli na svoje.

 

Sobotňajšiu, trocha chladnú noc, sme strávili rozprávaním o letectve a modelárčine spolu so sprievodnými aktivitami.

Nedeľa sa ukázala, na rozdiel od predpovedi, v slnečnom háve a tak sa opäť ľud modelársky zabával celý deň.

Chceli sme zatvárať sezónu, ale podľa toho, ako sa vyvíja počasie, sme si tie dvere sezóny 2010 len privreli. Možno budeme lietať ešte aj v neskorej jeseni.

 

a ešte jedno video od Mira Bigoša

reportáž TV Liptov - Liptovské noviny (vyber dátum 22.9.2010, čas záznamu 07:25)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            napísal: japro


Domaníky                                          21.8.2010

Od 1.LMK B. Štiavnica som obdržal pozvanie na guláš párty s modelmi na agroletisko Domaníky. Oslovil som chlapov aj z LMK Zvolen, aby došli pozrieť. Po príchode a srdečnom privítaní sme sa rozložili okolo asfaltovej plochy. Konečne som donútil svojho He-112, aby aj podvozok fungoval. Na akcii sa zúčastnili modelári z LMK B.Štiavnica, ZV, V.Krtíš, B. Bystrica, Prievidza a ja za Modelklub Liptov. Z veľkých modelov, okrem He-112 boli ešte Jarov JAS-39 Gripen, Dominov Grob a Braňova Cessna.  Na akcii sa predviedol aj krásne blabotajúci Piper Cub so štvortaktným motorom. Ostatné modely boli v depronu na  elektro-dúchadlá  2x Jas-39, L-39, F-15, AMX, A-4. Ďalej modely cvičného charakteru, vetrone ale aj elektroakrobat Jak-54-všetko menšieho vzrastu. Počasie bolo ukážkové, jasno 28°C a južný vietor do 2m/s. Mechanika mi teraz robil Miro Poliačik zo Sliača.

Smoliarom akcie sa stal Jaro Šarina, ktorému sa pri štarte zadrela turbína a jemne opálil svojho Gripena. Ja som s Heinklom predviedol 2 štarty. U druhého sa mi odvibrovalo plynové servo a mal som pomerne problematické pristátie. Naopak, pekné pristátia predviedol Braňo aj Domino. Chlapi s električkami sadali väčšinou do záložného trávnatého pásu. Žiaden model sa nerozbil.

Gulášmajstri dovarili svoje dielo okolo 13:00h a Rudko Machava pozval všetkých zúčastnených k obedu. Akcia sa niesla v komornejšom priateľskom štýle. Polietanie pôvodne bolo plánované na 2 dni. Ja okolo 14:30h som sa zbalil a vybral domov. Čakala ma ešte v noci služba, preto som tak skoro opustil kamarátov.  A ďalší deň t.j. v nedeľu som mal brigádu na letisku Dobrá Niva.

 

                                                                                                                                                                        Spracoval a fotky poskytol Prdúch Ing. Oto Ďurčovič

 


Lietame pre radosť:                                    14.-15.8.2010 Zolná

Už tradične na  trávnatom letisku Zolná sa uskutočnilo stretnutie modelárov pod názvom Lietame pre radosť. Organizoval ho Miroslav Suja so svojimi kolegami z LMK Zvolen. Na okolí je to najväčšia akcia v strede augusta. Dokladuje to aj celkový počet prihlásených pilotov: 63. Z nášho klubu sa akcie zúčastnil Maťo Schmidt a ja s He-112. Robil mi mechanika. Zišli sa tu modelári z Trnavy, Prievidze, Lučenca, zo Spiša a samozrejme z blízkeho okolia. Bolo tu čo obdivovať. Mňa osobne najviac zaujali 2 mašiny: Dewoitine D-401 a ANT-25 postavené z hliníkových plechov (-výkres ANT-25: Modelist-konstruktor 8/1978). Tieto veľkolepé diela vznikli v dieľni bratov Petra a Borisa Krpelánovcov. Ešte síce ich nemali zalietané, ale moje strojárske srdiečko pri nich  zaplesalo. Z „bojovníkov“ okrem môjho Heinkla sa na povstaleckom nebi predviedol aj elektromodel PBY-Catalina. Zastúpené tu boli modely rôznych športových typov, vetrone, „električky“ ale aj vrtuľníky akrobatické aj polomakety. Lietalo sa známym zástupovým spôsobom. Počasie na sobotu objednali ukážkové. Tí, ktorí prišli už v piatok, pri stanovačke prežili podobnú veternú smršť s búrkou ako bolo v Gôtovanoch. Tá ich zamestnala od 00:30h do 03:30h. Ja som búrku mal možnosť sledovať na kamerách v nočnej službe. Akciu Miro ukončil tombolou v nedeľu okolo   11:00h kvôli prichádzajúcej búrke. Bohužiaľ Prievidžania spúšť v Handlovej videli na vlastné oči pri ceste domov.

Akcia bola vydarená. Bola iba jedna havária vrtuľníka. Treba poďakovať všetkým organizátorom, bufetárovi aj modelárom, ktorí cestu v nestálom počasí merali až do okolia Zvolena. Súčasne totiž prebiehalo stretnutie modelárov v Šuranoch. Modelárskym materiálom na ploche zásobovali chlapi z Promaxu B.B., Rasťo Volkomer, Milan Ľalík a Gabo Kováts.

                                                                                                                                                                                    Článok napísal a fotky poskytol Prdúch Ing. Oto Ďurčovič.

Spišská Nová Ves                       21.8.

    V sobotu ráno sme sa vypravili na letisko do Spišskej.

Dostali sme pozvánku od modelárov spiša na priatelské polietanie. Aj keď sa viacerý členovia nášho klubu sľúbili nakoniec som išiel len ja a Marek. Spišiaci vedený Mirom Bigošom pripravili perfektnú trávnatú dráhu a dobre sa o nás postarali. Guláš navarili perfektný. Celý deň sa niesol vo veľmi priateľskej atmosfére. Lietať sa začalo o 09:30 a ukončenie bolo o 17:00 hod. Celý deň bolo vo vzduchu rušno a všetci si parádne polietali. Počasie podujatiu prialo, bolo takmer jasno, vietor do 1,5 m/s a veľmi teplo.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        napísal  japro


Frýdek-Místek ,letisko Bahna            31.7.-1.8.

    Opäť sme sa vydali na nami obľúbenú akciu na letisko Místek-Bahna. Tentoraz ale len v dvojčlenom zastúpení, Robo a Jano. Po príchodu na letisko nás čakala rozmočená plocha, ale pri troche opatrnosti a správnom výberu cesty sa dalo po ploche prejsť a zaparkovať. Ešte že sme si zo sebou zobrali gumáky. Urobili sme slovenský kútik spolu s kamarátmi zo Žiliny.

    V sobotu ráno sme sa prebudili do zatiahnutej a sivej oblohy, aj sme očakávali dážď, ale našťastí sa počasie umúdrilo a bolo celkom fajn. Modelov na stojánke pribúdalo a v čase oficiálneho zahájenia tam stálo takmer 50 modelov. Lietalo sa opäť, ako je vo Frýdku zvykom systémom fronta. S Robom sme sa dostali na štart až poobede, bolo už príjemne teplo, plocha bola obschnutá, tak sme "šli na to". Robo ale nemohol natočiť motor svojho Focke-Wulfa, preto som jeho poradie zaujal ja a odletel som svoj štandardný let asi 4 minúty. Robo sa stále pokúšal naštartovať motor svojho tátoša, ale nedarilo sa mu. Preto sme Focka odniesli k nášmu bývaniu a Robo musel sundat motor a prečistit karburátor (bola prilepená membránka). Trvalo to dost dlho a pretože na miestnom letisku je večer zakázané lietať s motorovými modelmi nestihol už let. Ale motor bežal a bol pripravený na nedeľu. Sobotňajší večer prebehol OK a tiež sme videli parádny ohňostroj, ktorý pre všetkých pripravili pyrotechnici zo skupiny Cirkus WW1.

    Nedeľňajšie ráno bolo opäť zatiahnuté, ale okolo 09:00 sa oblaky začali trhať a okolo desiatej už pražilo slnko a bolo až veľmi teplo. Chvíľku po zahájení sme sa spolu s Robom dali do poradia a po jedenástej sme prišli na rad. Robo snáď z trocha nervozity ulial motor, tak sme si opäť prehodili poradie a v priebehu môjho letu sa mu podarilo motor natočiť a následne predviedol divákom veľmi pekný let, za ktorý ho odmenili potleskom. Po obede sme už začali baliť. Oficiálne ukončenie prebehlo o pol tretej a potom sa lietalo už len na kolíčky.

    Ako vždy to bola vydarená akcia a je škoda, že nás z klubu nebolo viacej.

   

   

ešte zopár fotiek by mal dodať Robo

                                                                                                                                                                                                                            napísal japro, nafotil Marek

 


Polietanie  Nové Zámky            10.-11.7.

   Na letisku som sa s domácimi stretol  v piatok  9.7. okolo 18:00h. Mariánovi Záhoranovi som pomohol postaviť prístrešok na sobotňajší guláš. Slnko pieklo aj večer, čo bolo príjemnejšie ako štípanie a nájazdy komárov po predchádzajúcich záplavách po jeho západe.

   Za Mikulášsky klub som sa Novozámockej akcie zúčastnil sám s modelom He-112. V sobotu 10.7. som si postavil aj súkromný prístrešok, kde počas dňa som schovával model pred slnkom. Na obed bolo v tieni 38°C. Postupne sa do 10:00h zišlo cca 25 áut s modelármi.  Z veľkých modelov zastúpenie bolo predovšetkým akrobati, z makiet boli bohužiaľ iba Christian Eagle, Pfaltz VII, Jak-54 a môj He-112. Papírákov a elektro-polystyreňákov tam bolo celé nebo! Domáci sa predviedli ako vždy s vlečnou a húfom vetroňov. Ja som predviedol  4 slušné cca 10´ lety.  Norbert Tóth zase let Jak-54, pričom svoju RC súpravu riadil rukami za chrbtom!

Guláš bol ako vždy výborný. Nočný pitný režim v tom teple rozoberať nebudem.  Ja som sa z letiska zdekoval okolo 20:00h. Komáre ma nepoznali a štípali o sto šesť. Ostatní pokračovali v posedení  skoro do rána.   

  V nedeľu som ráno vyskúšal pri 1. lete vrtuľu Fiala 20“/14“. He-112 sedel vo vzduchu ako pribitý. Mal výbornú hybnosť aj rýchlosť v porovnaní s vrtuľou 20“/12. A potom prišla osudová chyba! Pred vzletom som asi viac vysunul vztlakové klapky. Po vzlete do výšky 1m prišiel bočný závan z ľava. Klapky pribrzdili model a následokom toho  bolo  tzv. mlynské koleso.  Od krídla sa odtrhol trup a odleteľ  asi 7m do vysokej trávy na kraji letiska. Zaťahovací podvozok sa ohol a vytrhol z lôžka. Kužeľ sa rozštiepil na 4 kusy. Roztrieštila sa kabína, kryt motora a trocha sa poškodilo uloženie výškovky.  Vtruľa bola na kúsky a kabeláž musím tiež vymeniť.

Na akcii sa mimochodom zúčastnil aj 4.ročný Jozef Lukáč z Veľkých Ripňan (ocenený v Gôtovanoch). Lietanie na juhu mu išlo o poznanie lepšie. Akcia bola bez divákov. Pri lietaní ho povzbudzovali  otec a dedko.

Lietanie v Nových Zámkoch bolo pohodové a priateľské. Akciu dobre hodnotil aj Náčelník letiska i miestny nadšenci veľkých lietadiel. Lietalo sa počas slabej prevádzky letiska.

 

Spracoval, napísal a nafotil: prdúch. Ing. Oto Ďurčovič 


OBRY 2010

Po štvorročnej prestávke sa podarilo opäť usporiadať ďalší ročník podujatia „OBRY“, tentoraz s prívlastkom 2010.  Bol to v poradí už 11. ročník. Podujatie, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 12.-13.6., mohlo byť realizované len vďaka ústretovému prístupu nového majiteľa letiska pánovi Miroslavovi Tomovi a úsiliu týmu usporiadateľov vedeného p. Michalom Vlhom, predsedom Modelklubu Liptov.

 Po májových „monzúnových“ dažďoch sa týždeň pred akciou počasie umúdrilo a slnko vysušilo rozmočený priestor pre kempovanie účastníkov. Samotné víkendové počasie bolo typu „tropicana“. V sobotu plechové nebo a v nedeľu sem tam obláčik.

 V sobotu doobeda sa zaregistrovalo 54 pilotov so svojimi modelmi a tiež celý Great War Flying Circus. Spolu to bolo 64 pilotov.

 Program zahájila skupina GWFC z ČR, ktorej vystúpenie posadilo latku atraktívnosti veľmi vysoko. Veľký záujem divákov bol aj o 4 jety, ktoré udivovali najmä svojou rýchlosťou, ktorá dosahovala až 300 km/hod. Potom sa striedali modely jeden za druhým  a program, ktorý komentoval Oto Ďurčovič a na ktorý sa pozeralo približne 2000 divákov, odsýpal až do 18:00 hod.  Lietalo sa potom až do neskorých večerných hodín a o 22:00 uskutočnil p. Peter Šmidovič nočný let s vrtuľníkom, ktorému sa na disku osvetleného rotora striedali nápisy.

 A potom to prišlo. Okolo 22:20 hod.  sa z ničoho nič prihnal víchor, ktorý so sebou odnášal, čo mu prišlo do cesty. Vzduchom lietali prístrešky, niekoľko stanov, nafukovačky a iné. Trvalo to len pár minút, ale dalo nám to poriadne zabrať. Našťastie sa nikomu nič nestalo a materiálne škody neboli veľké.

Nedeľňajšie ráno nás privítalo opäť bezveterným a bezoblačným počasím. Program bol zahájený po 09:00 hod. Divákov sa zišlo ešte viac ako v sobotu – celkom to bolo okolo 4000 ľudí za dva dni. Lietanie úspešne napredovalo až do 15:00 hod, kedy bolo lietanie oficiálne ukončené a vybratým pilotom odovzdal p. Miroslav Toma ocenenia:

       Najmladší účastník: 4 ročný Jozef Lukáč z Veľkých Ripňan

-          Najväčší model: p. Roman Oravec z Banskej Bystrice

-          Cena diváka: p. Tibor Bekeš zo Štrby

-          Najkrajšia ukážka: p. Ivan Mušák z Prievidze

-          Cena  Smoliar: p. Marián Mrva z Ružomberka

Slabšie to bolo s lietaním v nedeľu, kedy sa mnohí účastníci, hlavne tí zo vzdialenejších lokalít, pobrali domov, čo citeľne ochudobnilo nedelňajší program (v porovnaní so sobotou). O to viac patrí vďaka tým, ktorí zostali a neváhali predviesť svoje pilotné umenie aj viackrát za sebou.

Na takúto situáciu musíme byť v budúcnosti pripravení, pokračovať v programe „vlastnými silami“ - vystúpeniami pilotov z usporiadateľského klubu (technický aj personálny potenciál na to máme).

 

napísal japro

redigoval vlado

ďalšie fotky sú TU

 


Prvomájové polietanie

1.májové polietanie na Dobrej Nive

So súhlasom majiteľa, Roba Makovíniho, sme 1. mája privítali starého priateľa s poza Moravy, Iva Cahu, na letisku Dobrá Niva. Pôvodne plánovaná brigáda na letisku sa odvolala pre nestálosť počasia. Keďže Ivo urazil 230km, aby nás navštívil, zrušenie brigády nám celkom prišlo vhod.

Okolité letiská boli premáčané vytrvalými jarnými dažďami. Na grilovačke sme sa zišli iba v úzkom kruhu. Ja, rod. Šatarová, Ivo s kamoškou, Jaro Kalianko, Paľo a poobede ešte dorazil Robo Rovňan a Domino Ďuriančík.

Ako správny hostitelia, ja a Dušan sme dali prednosť Ivovi, aby si zalietal s Miss Moravou. Ja som si dal 2 lety so Spitfirom a poobede ešte 2 lety s Benjim. Dušan si zalietal s EPP-čkom, model Edge (EPP) rozbil pri zálete pre nedováženosť  hneď po vzlete. Robo si priniesol na rozlietanie rúk svoj malý FW-190. Jaro si dal 2 vetroňárske lety s Arkusom (zhluk polystyrénových guličiek). Po príchode Roba si ešte zalietal cez „kábel“ s novým modelom Trojan na spaľovák ASP 4,8.

K podvečeru sa postupne zosiloval vietor, aj sa zvyšovala pravdepodobnosť búrky. Tak sme boli pripravený do 10 minút opustiť letisko. V priebehu dňa sa lietalo v uvoľnenej atmosfére komu ako sa chcelo. Na zabezpečenie stravovania dobre poslúžil môj malý gril. Sním je spojený aj môj úraz. Natrhol som si úpon stehenného svalu, keď vzbĺklo mäso a chcel som to zaliať vodou. Výsledkom bolo 60ml krvi odčapovaného na pohotovosti chirurgického oddelenia vo Zvolene v 23:30h.

Akciu ja hodnotím ako vydarenú i keď mi zabezpečil modelársky dištanc do 17.5.2010.  

Spracoval a napísal: Prdúch Ing. Oto Ďurčovič


Brigáda na Gôtovianskom letisku

17.4.2010

V sobotu 17.4. sme sa zišli v Gôtovanoch na letisku, aby sme zahájili prípravy na našu veľkú akciu "OBRY 2010". Oproti minulému týždňu, kedy bola brigáda pôvodne plánovaná a kedy fúkal veľmi studený severný vietor, sa počasie ukázalo v tom najlepšom, bolo jasno a slnečno a pofukoval len mierny vetrík obvyklých smerov. Zišlo sa nás dosť, tak bol predpoklad, že robota nám pôjde pekne od ruky. A tak aj bolo. Natierali sa striešky, ktoré vymedzujú dráhu, vyhrabali sme a spálili starú trávu , pozametala sa dráha od hrubých nečistôt a kopa iných robôt k tomu. Ešte raz sa zídeme na takej veľkej brigáde v máji, konkrétne 15.5., kedy budeme kosiť trávnaté plochy a čistiť dráhu.

Chcem poďakovať všetkým brigádnikom a dúfam, že aj v máji sa zídeme v rovnakom, ak nie väčšom počte.

Pozrite si zopár fotiek, aby ste videli nasadenie s akým sa pracovalo:

napísal  © japro


Silvestrovské polietanie

Tohoročné silvestrovské polietanie sa uskutočnilo na letisku v Gotovanoch. Bohužial počasie nam neprialo, bol odmek, mokro, hmla no ale predsa sa nas zopar zišlo. Lietalo sa prevažne s električkami, len Procházkovci si zobrali aj metyloveho motoraka, ktorého otec Jan bohužial zapichol do zeme /su dve vysvetlenia- na ztratu rychlostio po kopanom obrate, alebo rusenie. Asi platne bude to prvé./

Bola dobra nalada, boli sme radi, že sme sa zišli a trocha pokecali. Už teraz sa tešíme na jarné zahájenie sezóny.

Niekolko fotiek z lietania je TU